Artikelen

Robbert Dijkgraaf over leiderschap en de wetenschap

Bezieling, creativiteit en nieuwsgierigheid: organisaties moeten niet alleen naar de cijfers kijken, maar vrije ruimte scheppen voor verkennerswerk en experimenten, aldus professor Robbert Dijkgraaf. Een pleidooi voor verbeelding.
 

Alexander Rinnooy Kan: 'Het begint bij bescheidenheid'

Leiders krijgen de wind van voren, tegelijkertijd wordt de roep om sterk leiderschap luider. Hoogleraar en senator Alexander Rinnooy Kan signaleert een maatschappelijke afkeer van experts die ‘het altijd beter weten’. Bescheidenheid en empathie zijn key voor leiders.

Tweegesprek: Don't follow leaders!

Filosoof en marxist Johan Siebers wilde Shell van binnenuit veranderen, maar liep stuk op de taaiheid van het systeem. Psycholoog Arjan Eleveld ging met hem in dialoog over de succescultus aan de top, de vervreemding op de werkvloer, de noodzaak van maatschappelijke verandering en de rol van (anti-)leiderschap.
 

Dubbelinterview: Herman Van den Broeck en Jan Peter Balkenende

De één was als premier ruim acht jaar lang leider van Nederland, de ander is al jarenlang een autoriteit op het gebied van menselijk gedrag en leiderschap. Ze vinden elkaar in een gesprek over dienend leiderschap, maturiteit en simplisme.