Robert-Jan van Ogtrop over de Foundation for Natural Leadership

Robert-Jan van Ogtrop over de Foundation for Natural Leadership
Duurzaam leren denken door een week deel uit te maken van de Afrikaanse natuur: Robert-Jan van Ogtrop over de Foundation for Natural Leadership.
Volgens de Zuid-Afrikaan Ian Player, een grootheid op het gebied van natuurbescherming, komen alle mensen oorspronkelijk uit Afrika. Als we er naartoe gaan boren wij innate knowledge aan, zo beweert hij. Robert-Jan van Ogtrop, voormalig CEO van Bols en Remy Cointreau, ontmoette Player op zijn sabbatical in 2001. Niet veel later richtte Van Ogtrop (54) met anderen de Foundation for Natural Leadership op. Die beoogt om mensen via het Wilderness Leadership Transformation Programme in wezenlijk contact met de natuur te brengen, waardoor zij hun beleid op duurzame wijze gaan invullen. ‘We moeten weg van de machocultuur en de aandeelhouderswaarde op de korte termijn', zegt Van Ogtrop.

Geen wc
Voor zo'n 4800 euro maakt een CEO, een advocaat, een politicus of een manager niet alleen een mooie big five-trip maar ook een innerlijke reis. In Nederland begint het met een voorbereidingsdag. Dan komt de voettocht van zes dagen in een Afrikaans natuurpark, weg van de menselijke beschaving. Van Ogtrop: ‘We halen de deelnemers, een groep van vijf tot zeven mensen, totaal uit hun comfort zone. Geen elektronica mee. Ze slapen zonder tent in de bush op een matje onder de sterren, tussen de brullende leeuwen en de hyena's, er is géén wc en ze dragen hun eigen eten mee, net genoeg maar zo min mogelijk. Ze moeten 's nachts in hun eentje de wacht houden. Zo kijken ze niet alleen naar de natuur, maar worden ze er deel van. We sluiten af bij een groot kampvuur waar de deelnemers met elkaar bespreken wat ze die week hebben geleerd en wat ze ermee gaan doen.
Allemaal mooi, maar de grote vraag is hoe je daarmee omgaat als je terug bent in de rat race, achter je bureau met je bomvolle inbox. Daar dreigt zo'n week al gauw weer naar de achtergrond te schuiven.' Twee maanden na terugkomst volgt daarom de verankering, volgens Van Ogtrop het belangrijkste deel van het traject. In deze follow-up worden de deelnemers door een persoonlijke coach bij de les gehouden: hebben ze al bedacht hoe ze hun natuurervaring praktisch gaan aanwenden? Stoppen ze met denken in termen van lineaire groei en wat gaan ze dóen aan het feit dat we niet ongestraft kunnen doorgaan met het uitputten van de aarde en met afval dumpen? ‘We moeten samen een ander wereldmodel bedenken', aldus Van Ogtrop.

Tunnelvisie
Hij is onlangs teruggetreden als voorzitter, want ‘het moet niet "die club van Van Ogtrop" worden'. Bovendien is hij veel tijd kwijt met het bestuur van het African Parks Network. Was hij altijd al geïnteresseerd in Afrika? ‘Nee. Tot mijn sabbatical was ik typisch zo'n man met tunnelvisie. Ik moest en zou in de Raad van Bestuur van een beursgenoteerd bedrijf terechtkomen en heb mij daar twintig jaar lang volledig aan gewijd. Maar als je eenmaal op die berg staat, zie je dat er belangrijker zaken op de wereld zijn.'

Betere wereld
Midlife crisis? ‘Zo je wilt, maar daarmee kun je drie dingen doen. Je kunt gewoon je oude leventje weer oppakken, je kunt de rest van je bestaan op de golfbaan slijten en je kunt je leven een positieve draai geven. Deze trail mobiliseert mensen om tot een ander soort wijsheid en een betere wereld te komen.' Er zijn gescheiden groepen - ‘mannen en vrouwen hebben nu eenmaal een ander soort energie' - maar ook wel gemengde. Deelnemers kunnen desgewenst hun eigen groep samenstellen. De Foundation werkt geheel non-profit, er wordt niet aan verdiend en dus ook geen geld doorgesluisd naar natuurbescherming. Van Ogtrop: ‘Dat moet eigen keus zijn. Maar het komt veel voor dat deelnemers gaan doneren aan natuurbeschermingsorganisaties.' Ook een vorm van duurzaam denken.

Lees ook:
> Duurzame energie: 7 misverstanden ontzenuwd
> Rijnlands denken verbreedt de horizon
> Dossier innovatie
facebook