Jeroen van der Veer: overcapaciteit raffinage drukt op marges

Jeroen van der Veer: overcapaciteit raffinage drukt op marges

08-06-2009 Royal Dutch Shell kan door de kracht van zijn marketing van olieproducten en het vermogen om meer zware olie te verwerken, de impact van de mondiale overcapaciteit in raffinage dempen. Dat heeft Shell CEO Jeroen van de Veer maandag bekendgemaakt.

Marges onder druk
Volgens Jeroen van der Veer heeft Shell meer capaciteit dan het nodig heeft. De Shell CEO gaf aan dat het olieconcern er nog steeds aan kan verdienen, ondanks dat de marges onder druk staan. Dat heeft Van der Veer bij een Aziatische olie- en gasconferentie bekendgemaakt.

Investeringsprogramma's Shell
Shell heeft met investeringsprogramma's van 31 miljard euro tot 32 miljard euro, een van zijn grootse investeringsprogramma's in de oliesector. In de hoop dat de kosten zullen dalen heeft Shell ook nog een aantal projecten in de ijskast gezet. Dat zijn ondermeer de Carmon Creek, de uitbreiding van de Athabasca-teerzanden in Canada, het Pierce-veld in het Verenigd Koninkrijk en het olieproject Mars B in de Golf van Mexico.

Verdubbeling vraag naar energie
Shell richt zich nu op onconventionele energiebronnen, waaronder vloeibaar gemaakt aardgas, teerzanden en andere alternatieve brandstoffen, die vanaf circa 2015 ongeveer 15 procent van de totale olie- en gasomzet moeten uitmaken. Het olieconcern verwacht dat de vraag naar energie tussen nu en 2050 zal verdubbelen.

Lees ook:

> Shell kondigt nieuwe managementstructuur aan
> Shell doet mogelijk grote gasvondst in zee bij Noorwegen
> Shell bestuurder Linda Cook treedt af
> "Shell gaat ingrijpend reorganiseren"
> Biografie Jeroen van der Veer

Interview met Jeroen van der Veer

De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen

De beurs vs. andere bedrijfsmodellen: de visie van commissarissen

17-02-2021 Voor veel grote bedrijven was de beurs altijd de belangrijkste toegang tot kapitaal en internationale expansie. De laatste decennia is er veel veranderd voor beursgenoteerde bedrijven. Dat roept de vraag op in welke gevallen een beursnotering de voorkeur verdient in vergelijking met andere bedrijfsmodellen. Wat vinden gelouterde commissarissen ervan?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook