Balkenende IV: eerst de moraal dan het eten

Auteur: Mark Koster | 24-01-2007

Balkenende IV: eerst de moraal dan het eten

Nederland is klaar voor de sociaal-conservatieve revolutie. Het kabinet moet voor 7 maartop het bordes staan en dus stevenen de onderhandelaars af op een paar stinkende korte termijn compromissen die slecht zijn voor de economie.

De sfeer tussen de drie ex-VU studenten Bos, Balkenende en Rouvoet mag vertrouwenwekkend zijn, de resultaten zijn nog mager. Uit de wandelgangen sijpelen berichten door dat de drie gereformeerde heren opereren vanuit hun eigen schuttersput en vasthouden aan hun verkiezingsretoriek. Terwijl Bos en Rouvoet voorzichtig pleiten voor ingrepen in de AOW en de hypotheekaftrek, weigert Balkenende, die daar tegen blijft, op zijn beurt Sinterklaas te spelen met meer uigaven aan zorg en andere douceurtjes voor de 'zwakken' (verkiezingsriedel van Bos).

Deze formatie is een catch 22 geworden. Iedereen weet dat er pijnlijke maatregelen genomen moeten worden, maar niemand durft ze te nemen. Ook binnen het CDA zijn ze allang overtuigd dat de AOW en hypotheekaftrek onbetaalbaar zijn. Partij-econoom Lans Bovenberg en oud-gedienden als Onno Ruding hebben al uitgerekend dat de zilvervloot van de babyboomers afgeroomd moet worden. Toch, durft de CDA-premier geen leiderschap te tonen en haar vergrijsde achterban te overtuigen van een kleine shocktherapie. Best ernstig. Zelfs binnen de VVD daalt het realisme in. Hans Wiegel, conservatieve aartsvader der liberalen, riep in Pauw en Witteman op om een commissie van wijze mannen te formeren die moet bestuderen hoe we de hypotheekaftrek verantwoord kunnen korten. Maar bij de premier beweegt niks. Balkenende verwacht op 7 maart een afstraffing als hij zijn gezonde verstand volgt. Dat is een onderschatting van het electoraat. Normaal gesproken zou Gerrit Zalm, de minister van financiën, zijn invloed kunnen uitoefenen door toekomstige horror-scenario's naar de onderhandelaars te sturen, maar helaas de thesaurier zwaait af. De noodzakelijke cijfertjes en tabellen waarmee onderhandelaars werken zijn ongewenst verklaard in de verblijven buiten het Binnenhof. Dit kabinet hanteert zijn eigen economische perspectieven en die getuigen - geheel tegen de opvoeding van de deelnemers in - niet van rentmeesterschap, maar van politiek opportunisme. Het wordt weer tijd voor een beetje non-nonsens en wat krachtdadige leiding. Maar Balkenende is geen Lubbers. De Zeeuwse grif kiest vooral eerst partij voor zichzelf en pas dan voor het land. De eis om Bos vice-premier te maken komt voort uit gebrek aan zelfvertrouwen. Onze struikelpremier wenst geen linkse laagvliegers vanuit de kamer, waarmee hij geen rekening kan houden. Alles moet rustig worden. De gordijnen dicht en de kachel omhoog. De kleinkinderen betalen de rekening

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie