De Chinese trekjes van Wellink

Auteur: Mark Koster | 28-02-2007

De Chinese trekjes van Wellink
Bankpresident Nout Wellink lijkt wel een Chinese bankier met zijn potsierlijke aanval op ABN Amro belager TCI. Wellink bemoeit zich met zaken waar hij zich uit hoofd van zijn functie helemaal niet mee behoort te bemoeien.

Met zijn merkwaardige kritiek op het Britse hedge fund dat de ABN AMRO wil splitsen, is hij in een onverklaarbare paternalistische stuip geschoten. Aandeelhouderspitbull VEB heeft terecht om opheldering gevraagd. (De emotionele opwelling van de christen-democratische bankbaas past overigens prima in de anti-kapitalistische tijdgeest die door ons land raast, aangejaagd door een gelegenheidscoalitie van christen-socialisten).

Niettemin: dat zelfs Nout Wellink, die hedge-funds recent nog 'een verrijking van ons financiële systeem' noemde, nu ook al wil ingrijpen in ons economische stelsel is opmerkelijk en in sommige opzichten zorgelijk te noemen. Want, nog niet zo lang geleden greep Wellink juist níet in, toen Van der Hoop Bank ten onder ging aan de meedogenloze krachten van de vrije markt.

Oude bankvriendjes
Het lijkt erop dat Wellink niet handelt uit landsbelang, maar opkomt voor het micro-leed van een paar oude bankvriendjes van hem. IMF-econoom Rajan omschreef dit gedrag onlangs als de 'val van de oligopolie van het banksysteem'.

'While individuals don't deposit a significant portion of their savings directly in banks anymore, they don't invest directly in the market either. They invest indirectly via mutual funds, insurance companies, pension funds, venture capital funds, hedge funds, and other forms of private equity.'

Met andere woorden: de ABN Amro doet er steeds minder toe in het betaalverkeer. En daarom staan toekomstgerichte en beter presterende hedge-funds klaar om de rol van deze negentiende eeuwse patriarchen over te nemen. Dat zou Wellink moeten weten, maar ook hij kiest nu dus voor de oude olifanten. Net als de communistische krijtstrepen in China gelooft hij dat staatsinterventies in het privé-bezit (in dit geval een hedge-fund) een heilzame werking hebben op de economie. Fout gedacht.

Vrije markt
De praatjes voor de bühne zullen hoogstwaarschijnlijk een averechts effect hebben. De mini-crash van gisteren zou wel eens het eerste bewijs kunnen zijn van de uitwassen van het Chinese staatskapitalisme, een door banken opgevoerde 'vrije markt'. Althans, zo observeert Lawrence Summers, oud-Harvard president en oud-financiën minister onder Clinton, de hedendaagse financiële wanorde. De Chinezen sparen en exporteren, terwijl de Amerikanen lenen en consumeren. Misschien zou Nout Wellink uit zijn schuttersput kunnen komen en eens kunnen meedenken over deze bizarre scheefgroei. Daar heeft de Nederlandse belegger, die moet opereren in deze internationale orkaan, meer baat bij dan het dwarsbomen van een charitatieve belegger die een 1% belang neemt in een vergrijzende bank.

Vals groeihormoon
En oh ja, als je de premier tóch spreekt, spreek hem nog eens aan op de hypotheekrenteaftrek, dat valse groeihormoon van onze economie. Bel anders eens met Amerikaanse collega Ben Bernanke. In de VS ís de huizenmarkt - de motor van de economie - al aan het instorten.

Lees ook:

> Nout Wellink tegen btw-verhoging
> Wellink waarschuwt voor stijgende inflatie
> Wellink: banken geleidelijk gezonder

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie