Dag dollar!

Auteur: Mark Koster | 19-11-2007

Dag dollar!

Dag dollar, daar ga je. Níemand wil meer met je gezien worden. We gaan je inruilen.
De dollarcrisis begint macro-economische jeuk te veroorzaken en anti-Amerikaanse krachten buiten het naderende onheil fijntjes uit. De guillotine staat nu klaar.

Met de oproep van de Chinese staatstelevisie aan beleggers om dollars in te ruilen voor de yuan, de Chinese staatsmunt, en de pogingen van Venezuela en Iran om de olie voortaan in euro's af te rekenen tast wordt de Amerikaanse munteenheid weer verder ondermijnd. De dollar, ooit die rotsvaste reservemunt van het goud, is nu wel heel lang ziek.

Dit weekend stuurde het Amerikaanse ministerie van financiën weer een zwart bericht de wereld in. In het derde kwartaal hebben buitenlandse beleggers per saldo voor bijna $ 82 miljard aan Amerikaans kapitaal gedumpt. Een dergelijke financiële uittocht is niet meer voorgekomen sinds de zomer van 1993.


De optimistische praatjes van FED-president Bernanke en de moedige pogingen van Hank Paulson, de minister van Financiën, hebben geen enkel effect. De lagere dollar zorgt niet, zoals zij verwachtten, voor meer export, in tegendeel zelfs. Het tekort op de handelsbalans bleef in september nog steeds een rood gat van bijna 57 miljard dollar. Het zál toch eens moeten aantrekken, want als de dollar zo laag blijft staan gaan we straks allemaal wintersporten in Aspen of inkopen doen op Fifth Avenue. Maar is het genoeg om de crisis te bezweren?


Een van de grootste bezitters van dollars, de Chinese overheid, gluurt al naar alternatieven voor de greenback. De opmerkingen van de vice-voorzitter van het Chinese Parlement dat hij dollars wil inruilen voor sterkere munten veroorzaakte een paar weken geleden al een schok op de financiële markten. China is een van de grootste schuldeisers van de VS en bezit over de grootste geldvoorraad op aarde. Als deze suikeroom geen zin meer heeft om geld te lenen en zijn staatsgeleide ondernemingen opdracht geeft in nieuwe oorden te investeren kunnen een paar extra vakantietripjes naar de VS een nieuwe klap niet compenseren. De eerste tekenen zijn er al. Chinese staatsbanken kopen zich in bij geldverstrekkers in opkomende markten in Afrika en Azië. Recent nam The Industrial and Commercial Bank of China al een 20 procent belang in Standard Bank, een Zuid-Afrikaanse investeringsbank. En deze trend zet door. Dit weekend meldt The Financial Times dat een groep van drie Chinese banken een belang wil verwerven in het Britse Standard Chartered, een investeringsvehikel voor opkomende markten. Ai, ai, ai. Het beloofde land is niet langer dat gebied tussen de Grote Oceaan en de Atlantische Oceaan, waar Columbus per ongeluk ooit landde. De nieuwe goudkusten zijn de gebieden waar de zeevaarder éigenlijk naar toe wilde koersen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie