Dotcommer wordt uraniummijn

Auteur: Willem Middelkoop | 19-04-2006

Dotcommer wordt uraniummijn
Aandeelhouders zijn vaak loslopend wild. Slimme zakenjongens halen keer op keer dezelfde trucs uit om ze snel hun spaargeld afhandig te maken. En met het uitgeven van aandelen kan dat op een volstrekt legale manier. Wie het niet wil geloven moet Nina Brink maar eens vragen of ze het verhaal van Worldonline nog een keer wil vertellen.

Een bekende truc is de volgende. Je zoekt een zieltogend bedrijf met een oude beursnotering. Vervolgens bedenk je een geloofwaardig nieuw bedrijfsplan. Liefst iets dat een beetje hyperig is.

Zo liepen beleggers midden jaren negentig en masse achter een beurstip van Rienk H. Kamer aan. Je moest een klein goudfondsje Romarco Minerals kopen. Een bekende schrijver, die ook nog het complete oeuvre van Casanova heeft vertaald, investeerde de overwaarde van zijn huis in Romarco. Hij kocht een eerste pluk aandelen op vijf dollar per aandeel. Omdat volgens hem het aandeel steeds goedkoper werd bleef hij bijkopen tot het aandeel nog maar een paar dubbeltjes waard was. Middelen heet deze techniek, waarbij de gemiddelde aanschafprijs steeds lager komt te liggen. Een andere beursgoeroe, oprichter van ondermeer www.beursbox.nl, was zo enthousiast over de mogelijke grote goudvondsten van Romarco dat hij zelfs zijn zoon naar het bedrijf heeft vernoemd. De jongen gaat voor de rest van zijn leven als Romar over straat. Maar de giga-goudvondsten bleven uit. Dus gooide de directie het roer eind jaren negentig om en werd Romarco een internetbedrijf dat probeerde een graantje mee te pikken van de dotcom manie. Na het leeglopen van de internetbubbel en de stijging van de goudprijs is Romarco weer teruggekeerd als goudfonds. Beleggers staan weer in de rij, wachtend op de goudvondst van de 21e eeuw. Een ander mooi voorbeeld is UFM. Dit bedrijf stond nog maar kort geleden bekend als internetbedrijf onder de naam 'User Friendly Media'? . Maar nu de uraniumprijs in korte tijd is vervijfvoudigd heeft ook dit bedrijf een gedaanteverwisseling ondergaan. Het bedrijf kocht een paar lappen grond in Canada waar onder de bodem uranium schijnt te zitten. En u raadt het al. Beleggers staan weer in de rij.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie