Gedragscode voor commissarissen

Gedragscode voor commissarissen
Twee onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben een gedragscode opgesteld voor commissarissen. Zij willen zo een bijdrage leveren aan de professionalisering en de transparantie van het toezicht in ons land.

Veel commissarissen en toezichthouders handelen op basis van ongeschreven regels die de maatschappij niet kent, zo ontdekten professor Auke de Bos en universitair docent Mijntje Lückerath-Rovers van de Erasmus Universiteit tijdens een onderzoek naar het functioneren van commissarissen en andere toezichthouders in Nederland.

Gedrag commissarissen
Hoewel er tal van wettelijke bepalingen en corporate governance codes bestaan die het functioneren van toezichthouders reguleren, is er geen sectoroverstijgende gedragscode. Daarom komen de beide onderzoekers nu met een eigen code, die de algemene uitgangspunten voor het toezicht door commissarissen en daarmee de ongeschreven regels voor gewenst gedrag, in hoofdlijnen vastlegt.

Tien thema's gedragscode
De voorgestelde gedragscode bestaat uit tien thema's: taakomschrijving, onafhankelijkheid, integriteit, vertrouwelijkheid, samenstelling, functioneren, beloningen, kennis en ervaring, verantwoordelijkheid en verantwoording. De thema's zijn niet tot in detail uitgewerkt, maar geven volgens de onderzoekers eerder richting aan het gedrag en de houding van commissarissen.

Kritische blik commissaris
De Bos en Lückerath-Rovers: "Het gaat vooral om de kritische en onafhankelijke blik van de commissaris, die wordt bevorderd door eisen te stellen aan de evaluatie van het functioneren van de raad, het afleggen van verantwoording aan belanghebbenden en een open en eerlijke relatie met het bestuur."

Discussie gedragscode
De onderzoekers willen de sector echter geen code opleggen, maar hopen dat hun gedragscode leidt tot een discussie over de wenselijkheid en de inhoud daarvan. Commissarissen en andere belanghebbenden kunnen tot 1 februari 2010 reageren op de website: www.toezichtencompliance.nl/gedragscode.

Lees ook:
> De dilemma's van de commissaris
> Hoe beoordelen we de commissaris?
> Jan Hommen: commissaris in moeilijke tijden
> Top-100 Machtigste Commissarissen

facebook