Negeer de beursmalaise, geef eens wat uit!

Auteur: Mark Koster | 30-07-2007

Negeer de beursmalaise, geef eens wat uit!
En ja hoor: we zijn verkouden. De Amerikaanse leengriep heeft ons aangestoken en nu moeten we dat virus dus uitzweten. Beste remedie: negeren.

Zoals al eerder aangekondigd op dit weblog was er maar weinig voor nodig om geïnfecteerd te raken door de leenidiotie aan de overkant van de oceaan. De crisis rond de hypotheekleningen in Amerika, aangelengd met Europese angst op de beurzen, hebben het afgelopen weekend tot een mini-crachje geleid, nét nu de Amerikanen aan de beterende hand lijken. Het enorme tekort, dat uitgeefpresident George Bush had opgebouwd, is het laatste jaar behoorlijk verminderd en ook de groei is het afgelopen kwartaal met een optimistische 3,9 % gestegen.

In Nederland en in Europa hebben we het echter goed te pakken. De eerste zomercijfers van uitzenders Vedior, USG en Randstad zijn een beetje zoals het weer: opvallend regenachtig. Moeten we ons al zorgen maken? U wéét toch: als de uitzenders gaan snotteren, dan lopen we straks allemaal met een zakdoek rond. De omzetstijgingen van de uitzendbureaus vallen tegen. Het werk blijft uit. Ron Icke van USG mokte bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers al over achterblijvende opdrachten van grote klanten.

We zijn een beetje bang geworden en dat is op zich niet verkeerd. De grootschalige risicoleningen waarop een deel van (vooral de Amerikaanse) economie is gefinancierd moet iemand afdekken. Zoals het er nu naar uitziet hebben beleggers (denk vooral ook aan machtige en kapitaalkrachtige hedgefonds) geen zin meer om garant te staan voor deze trash-leningen. De angst is echter zo groot geworden dat bedrijven met overnameplannen, zoals de Engelse snoep- en frisdrankenfabrikant Cadbury Schweppes, hun aanvalsplannen moeten afblijven, omdat beleggers geen zin meer hebben om hun spaargeld te steken in bedrijfsobligaties. Ook dit vliegwiel van de economie, dat met doldwaze overnames en onverwachte acquisities weer lekker leek te draaien, begint nu dus te haperen. Wie kunnen we daar de schuld van geven? Complotdenkers wijzen altijd graag naar Amerikaanse bankpresidenten die de rente zo laag hebben gehouden dat onverantwoordelijke lieden verslaafd zijn geraakt aan de gratis geldkraan. Toch, is het vreemd dat de Amerikaanse economie niet heel hard is geraakt de laatste maanden. De huizencrisis, die even leek op te laaien, is behoorlijk zacht geland, terwijl wíj nu ineens zitten te mispelen. Zou het een verschil in mentaliteit zijn? Wellicht. Het is een weinig economische verklaring, maar het is er tenminste één. De leenlustige Yankees zijn ongezonde optimisten die ervan uitgaan dat zij hun schulden ooit weer wegwerken of dat er iemand is die ze voor bijna niks overneemt. Handelsgeest! In Europa zijn we aan het simmen en verstoppen we onze centen op een spaarrekening of storten onze oude sok leeg in een risicomijdende staatsobligatie. Niet doen. Geld moet rollen, zeker als u zich een beetje ziek voelt.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie