Miljardenovernames nu al te duur

Miljardenovernames nu al te duur
Je moet kopen als de beurzen laag staan en verkopen als de koersen hoog zijn, luidt de simpele beurswijsheid. Edoch, niet alleen beleggers hebben moeite zich daaraan te houden, ook topmanagement van beursgenoteerde bedrijven gaat doorgaans pas op overnamepad als de prijzen de pan uitrijzen.

Zo beschouwd is het dus geen toeval dat de carroussel afgelopen voorjaar op volle toeren draaide. Terwijl veel beursindices recordstanden bereikten, werd er met miljarden gestrooid alsof het pepernoten waren. Verkopende partijen konden een eerste bod niet zelden achteloos van de hand wijzen. Waarna de gretige koper er nog maar eens een miljardje extra tegenaan gooide.

De gevolgen van die gulheid worden nu op diverse plaatsen geleidelijk en pijnlijk zichtbaar. Neem het Franse concern Danone. Dat moest gisteren een koersdaling incasseren na een toelichting op ogenschijnlijk fraaie winstcijfers over 2007. Reden: de resultaten van het vorige zomer voor 11 miljard euro (!) ingelijfde Numico staan onder druk. Volgens beursanalisten slaagt de maker van o.a. Nutricia-babyvoeding en melkproducten er onvoldoende in de hogere melkprijs die het aan boeren moet betalen door te berekenen. Daar was bij Danone niet op gerekend.

Iets vergelijkbaars is er aan de hand bij Akzo Nobel, dat de verfactiviteiten van het Britse ICI inlijfde voor zo'n 8 miljard euro. Nu wil het geval dat ICI met name sterk is in de Verenigde Staten. En laat daar nou net de voor het bedrijf belangrijke bouwmarkt in een lelijke dip zijn geraakt. Hypotheekcrisis, weet u wel, stagnerende nieuwbouw, teruglopende bestedingen aan verbouwingen, etcetera.
Onbekend is hoe lang deze dip gaat duren. Maar het zit er dik in dat de Amerikaanse tegenvaller een deuk gaat slaan in het winstplaatje waarvan Akzo Nobel ten tijde van de acquisitie dacht te kunnen uitgaan.

Schrale troost voor Hans Wijers c.s. is dat ook het bedrijf dat maart vorig jaar Akzo-dochter Organon kocht nog moet zien of de prijs van 11 miljard euro zich gaat terugbetalen. Het Amerikaanse Schering-Plough schreef alvast enkele miljarden af op die overnamesom en dook daarmee in het verlies. Het bedrijf is nu druk doende met reorganisaties. Bij farmaciebedrijf Organon in Oss verdwijnen alvast 100 banen, maar gevreesd wordt dat het daar niet bij blijft.

Het zijn nog geen schokkende gebeurtenissen en ze vallen in het niet bij de gigantische miskleunen die bedrijven als Numico, Getronics en Unilever eind jaren '90 begingen met hun miljardenovernames. Maar pas op, het is nog vroeg. Volgend jaar rond deze tijd zal pas echt duidelijk zijn of ook de kopers van, bijvooorbeeld, ABN AMRO zwaar hebben overbetaald.

facebook