Het laatste nieuws uit de databases

Auteur: Gastauteurs | 28-08-2007

Het laatste nieuws uit de databases

Gastauteur Anton van Elburg: De kranten hebben het zwaar. Weglopende abonnees, dalende advertentie-inkomsten en concurrentie van andere media. Courantiers somberen publiekelijk over de krappe advertentiemarkt en dat allemaal in een hoogconjunctuur.

Alternatieve inkomstenbronnen worden gezocht op internet, maar hoewel online heel veel lezers te vinden zijn, vallen de opbrengsten per lezer tegen. Een populair rekensommetje zegt dat een abonnee op een papieren krant gemiddeld voor 350 dollar aan omzet per jaar zorgt tegen 35 dollar die een online lezer in het laatje brengt. (Dit betreft overigens Amerikaanse cijfers). Het verschil kan verklaard worden door het wegvallen van de abonnementsinkomsten en de lagere advertentietarieven online. Er zijn dus tien keer zoveel online lezers nodig om dezelfde omzet te behalen.

In de zoektocht naar nieuwe businessmodellen wordt overal zwaar ingezet op 'user generated content', verhalen en foto's die burgers zelf aanleveren. Voordeel: meer pageviews zonder de bijbehorende redactionele kosten. Ook lokalisering van het nieuws is een weg die menig mediabedrijf inslaat: breng het nieuws van om de hoek en ontwikkel zo niches die voor lokale adverteerders interessant zijn. Die aanpak kan bijna niet zonder bijdragen van de lezer. En ook op dit terrein zal de concurrentiestrijd hard worden.


Op zoek naar nieuwe manieren om het aantal pageviews te verhogen heeft de Amerikaanse regionale krant Asbury Park Press nog een mooie bron aangeboord, die zonder al te veel extra kosten veel pageviews oplevert: openbare databases waarin lokale informatie opgezocht kan worden. Lijsten van lokale babynamen, misdaadcijfers en verkoopprijzen van huizen. Salarissen van lokale CEO's en leraren. De namen van disciplinair gestrafte dokters en bedrijven die het rookverbod hebben overtreden. Etcetera. Een team van programmeurs op de redactie combineert deze data met bijvoorbeeld Google Maps. Sinds december 2006 heeft dit 'data universum' het niet onaanzienlijke aantal van 35 miljoen pageviews opgeleverd (bron: Wired).


De Asbury Park Press voegt daarmee een dimensie toe aan 'het nieuws'. Want voor de gemiddelde krantelezer is nieuws over de kredietcrisis wellicht minder relevant en nieuwswaardig dan de informatie over de prijs waarvoor de buurman zijn huis heeft verkocht.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie