7 vooroordelen over private equity

Auteur: Gastauteurs | 29-09-2008

7 vooroordelen over private equity

Door gastauteur Koen van Santvoord: Over participatiemaatschappijen bestaan de nodige misverstanden. Ze plukken bedrijven leeg, overladen ze met schulden en zijn weinig transparant. De praktijk ziet er heel anders uit. Zeven vooroordelen weersproken in zeven delen. Hier het eerste deel: Korte termijn.

Korte termijn

In de beeldvorming bij het grote publiek worden participatiemaatschappijen vaak verward met (activistische) hedgefondsen. Dergelijke fondsen nemen een paar procent in beursgenoteerde bedrijven, speculeren op een koersstijging en proberen het beleid te beïnvloeden als het rendement uitblijft. Dergelijke fondsen zijn extreem op de korte termijn gericht en genieten een kwalijke reputatie.

Private equity is geen 'snel geld'
Participatiemaatschappijen, verstrekkers van private equity, investeren juist in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het gaat daarbij niet om enkele procenten, maar om een grote minderheid of meerderheid in een bedrijf, de rest is in handen van het management van de onderneming. Dergelijke investeerders trekken samen op met het management en investeren gemiddeld voor een termijn van vijf jaar. Waardecreatie van de onderneming staat voorop, maar private equity is geen ‘snel geld'. De focus ligt op de middellange tot lange termijn.

Geen uitholling van een bedrijf
Natuurlijk wordt er kritisch naar de kosten gekeken en worden niet-kernactiviteiten soms afgestoten, maar iedereen begrijpt dat met het uithollen van een bedrijf geen waarde wordt gecreëerd. Participatiemaat schappijen zijn veel meer geïnteresseerd in het doen van gerichte investeringen - ook in het management - en het inbrengen van hun netwerk en expertise om groei te realiseren.

Werkgelegenheid en omzet groeien
Uit twaalf recente onderzoeken, door onderzoeksbureau A.T. Kearney naast elkaar gelegd, blijkt zonder uitzondering dat werkgelegenheid en omzet in deze bedrijven groeien. Sneller dan in vergelijkbare bedrijven zonder private equity. Bovendien stijgen investeringen in R&D, productiemiddelen, marketing en opleidingen: allemaal factoren die met de lange termijn te maken hebben. En passant wordt voor beleggers in de participatie maatschappijen een goed rendement gerealiseerd.

Gericht op middelgrote bedrijven en starters
Participatiemaatschappijen richten zich doorgaans vooral op middelgrote bedrijven en starters: 80 procent van het aantal investeringen bedraagt minder dan 5 miljoen euro per bedrijf. Driekwart van de bedrijven maakt minder dan 10 miljoen euro omzet en heeft minder dan honderd werknemers.

> Het 2e vooroordeel over private equity

Dit artikel is verschenen in de special Alles wat u altijd al over Private Equity wilde weten maar nooit durfde te vragen in samenwerking met de NVP.

Lees ook:
> De tucht van Private Equity
> Puinruimers bij fusies en overnames

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie