7 vooroordelen over private equity (3)

Auteur: Gastauteurs | 23-09-2008

7 vooroordelen over private equity (3)

Door gastauteur Koen van Santvoord: Over participatiemaatschappijen bestaan de nodige misverstanden. Ze plukken bedrijven leeg, overladen ze met schulden en zijn weinig transparant. De praktijk ziet er heel anders uit. Zeven vooroordelen weersproken. Hier het derde deel: overladen met schulden.Overladen met schulden


Private equity-investeerders overladen bedrijven met schulden, zo luidt een ander vooroordeel. Incidenteel zal dit zeker voorkomen, maar schuld hoort bij een gezonde financiële structuur. En hoe hoog dat schuldniveau mag zijn, daar voor bestaan geen uniforme maatstaven. Verantwoorde schuldniveaus zijn afhankelijk van de markt waarin het bedrijf opereert, hoe gezond het bedrijf is, de investeringsplannen van het bedrijf en de rentestand.

Nauw betrokken, maar in samenwerking
De participatiemaatschappij is weliswaar nauw betrokken bij de opzet van de financieringsstructuur, maar nooit zonder instemming van het management en de commissarissen. Zij hebben de kennis om te oordelen wat verantwoord is. De overname gaat niet door als zij niet akkoord gaan of als de ondernemingsraad niet positief adviseert. Dit systeem werkt. In Nederland zijn geen voorbeelden van bedrijven die door hun schuldpositie zijn omgevallen.

< Het 2e vooroordeel over private equity
> Het 4e vooroordeel over private equity

Dit artikel is verschenen in de special Alles wat u altijd al over Private Equity wilde weten maar nooit durfde te vragen in samenwerking met de NVP.

Lees ook:
> Ondernemingsfinanciering; publiek of privaat?
> Nieuwe regels voor Private Equity

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie