7 vooroordelen over private equity (4)

Auteur: Gastauteurs | 23-09-2008

7 vooroordelen over private equity (4)

Door gastauteur Koen van Santvoord: Over participatiemaatschappijen bestaan de nodige misverstanden. Ze plukken bedrijven leeg, overladen ze met schulden en zijn weinig transparant. De praktijk ziet er heel anders uit. Zeven vooroordelen weersproken. Hieronder het vierde: Activistisch.Activistisch


Het vooroordeel dat private equity-verstrekkers activistisch zijn is gebaseerd op enkele opvallende cases, zoals TCI bij ABN Amro en Paulson en Centaurus bij Stork. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat deze activistische fondsen weliswaar de grenzen van het ondernemingsrecht opzoeken, maar niets illegaals doen. Vaak gaat het in dit soort situaties om bedrijven die zich door een zwalkende strategie en een lage aandelenkoers kwetsbaar hebben gemaakt. Het aandeel van ABN Amro bijvoorbeeld was te laag geprijsd en aandeelhouders hebben het recht om een verandering van de strategie te wensen, ongeacht de omvang of de duur van hun belegging. Opmerkelijk was de steun die TCI kreeg van een institutionele belegger als PGGM.

Private ondernemingen
Hoe opvallend dergelijke interventies ook zijn, ze staan ver af van de dagelijkse praktijk van hedgefondsen en al helemaal van participatiemaatschappijen die vooral actief zijn in private ondernemingen. In het rapport Hedgefondsen en Private Equity in Nederland luidt de conclusie dat de groep investeerders die op deze manier te werk gaat, klein is. Het aantal activistische aandeelhouders bedraagt slechts twee tot vijf procent van alle hedgefondsen. In de meeste gevallen worden investeerders door bedrijven zelf benaderd om nieuw kapitaal in de onderneming te steken. Het over één kam scheren van hedgefondsen is daarmee onterecht. Hoewel hun manier van werken afwijkt van de handelwijze van participatiemaatschappijen, vervullen ze vaak een positieve, aanjagende rol in de economie.

< Het 3e vooroordeel over private equity
> Het 5e vooroordeel over private equity

Dit artikel is verschenen in de special Alles wat u altijd al over Private Equity wilde weten maar nooit durfde te vragen in samenwerking met de NVP.

Lees ook:
> Ondernemingsfinanciering: publiek of privaat?
> Liever minder dan meer inspraak in bedrijf

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie