7 vooroordelen over private equity (6)

Auteur: Gastauteurs | 23-09-2008

7 vooroordelen over private equity (6)

Door gastauteur Koen van Santvoord: Over participatiemaatschappijen bestaan de nodige misverstanden. Ze plukken bedrijven leeg, overladen ze met schulden en zijn weinig transparant. De praktijk ziet er heel anders uit. Zeven vooroordelen weersproken. Hieronder het zesde: Deugdelijk bestuur.Deugdelijk bestuur


Het ondernemingsbestuur in met private equity gefinancierde bedrijven zou onder maats zijn. Dat is apert onjuist. Professionalisering van het ondernemingsbestuur in niet-beursgenoteerde bedrijven is juist een van de verdiensten die private equity op haar conto kan schrijven. Door professionele, betrokken en goed geïnformeerde aandeelhouders wordt een bedrijf aangezet tot betere strategische planning en rapportages, krijgen managementteams de gelegenheid om (middel)lange termijn strategieën uit te voeren in plaats van naar kwartaalrapporten toe te werken of zich door ‘hobby's' te laten leiden. Bij veel bedrijven die nog nooit een raad van commissarissen hadden, wordt die opgezet. Deze RvC's hebben de taak de belangen van alle stakeholders tegen elkaar af te wegen. Dat alles leidt aantoonbaar tot groei van omzet, werkgelegenheid en winst.

Na een buy-out snellere groei
Uit onderzoek door Ernst & Young onder 70 Nederlandse buy-outs blijkt bijvoorbeeld dat bedrijven die na een buy-out eigendom zijn geworden van een participatiemaatschappij, sneller groeien en meer banen creëren. De jaarlijkse omzetgroei stijgt van 6 procent naar 13 procent in de drie jaar erna. 57 procent meldt ook een toename van de werkgelegenheid.

< Het 5e vooroordeel over private equity
> Het 7e vooroordeel over private equity

Dit artikel is verschenen in de special Alles wat u altijd al over Private Equity wilde weten maar nooit durfde te vragen in samenwerking met de NVP.

Lees ook:
> Bestuurders verwachten toename fusies en overnames
> Fortis Private Equity verkoopt belang in Vanerum

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie