Europa’s meest luxueuze hotel

Auteur: Ivo Weyel | 02-07-2008

Europa’s meest luxueuze hotel
Voor wie regelmatig naar Zürich reist voor zaken, breken er spannende tijden aan. De echte kenners van die stad hebben er nu vast al slapeloze nachten van. Het Dolder Grand Hotel gaat namelijk eerdaags weer open. Tja, zal de rest van de mensheid denken, nou en?

Niks, nou en! Het Dolder Grand Hotel & Curhaus (zoals het ooit heette) is om te beginnen een van Europa's oudste hotel, daterend uit 1898. Het staat hoog op een berg, uitkijkend over Zürich, de leukste stad van Zwitserland. Het was vanaf de opening meteen het beste hotel ter plekke, geliefd bij zakenman en kapitaalkrachtige toerist. Het ging ook met zijn tijd mee. In 1923 kregen alle kamers een privébadkamer, toen nog een unicum. In 1964 werd er een nieuw, zij het foeilelijk, modern gebouw tegenaan gezet met zestig toen zeer moderne kamers. Dat was heel jammer, want het oorspronkelijke gebouw van architect Jacques Gros was een heus sprookjeskasteel met torens en binnenplaatsen en heraldische zalen.

In 2004 ging het dicht. Trouwe gasten konden niet anders dan naar het enige acceptabele hotelalternatief in de stad gaan, het Baur au Lac, een bastion van oude chic en vergane glorie en nog niet half zo spectaculair als het Dolder. Met weemoed keek men dan vanuit het Baur naar boven, naar de berg, waar tientallen kranen en bulldozers met het Dolder in de weer waren. De wereldberoemde architect Sir Norman Foster is verantwoordelijk voor de wederopbouw, de grootste die Zwitserland ooit op hotelgebied heeft meegemaakt. Geraamde kosten waren in eerste instantie een kleine 250 miljoen Zwitserse franc (ongeveer 155 miljoen euro). De heropening stond gepland voor 2007. Beide doelstellingen zijn niet gehaald. Er kwam nog eens een slordige 250 (!) miljoen bovenop (hoewel men officieel over de kosten in alle talen zwijgt en critici menen dat zelfs deze vijfhonderd miljoen uiteindelijk zal worden overschreden). En het hotel gaat nu pas in april van dit jaar open, een jaar later dan de bedoeling was. De term spectaculair is in ieder geval wel van toepassing. Foster heeft er niet alleen twee glooiende, glazen gebouwen aan vastgeplakt, maar heeft ook de halve berg uitgegraven voor een derde vleugel onder het oude gebouw. Het statige hotel lijkt hierdoor bijkans te zweven. Veertigduizend vierkante meter groot wordt het. Met een megaspa - de grootste, de luxueuste, de superlatieven zij niet van de lucht -, met tig conferentiezalen, zwembaden, kamers en suites die wat luxe betreft hun weerga niet kennen. De grootste, de Maestro Suite, meet in zijn eentje vierhonderd vierkante meter, en er zijn drie spasuites, waar alle spafaciliteiten in het klein in de eigen badkamer zijn nagebouwd. Insiders noemen het nu al Europa's meest luxueuze hotel en behorend tot de top10 van de hele wereld.

Arm Baur au Lac. Hoewel ze recentelijk de oude dame hebben gerestyled, zullen ongetwijfeld heel wat tijdelijke gasten weer de berg op gaan, terug naar het Dolder. Al zou de prijs nog wel eens een obstakel kunnen gaan worden. Wat een nachtje Dolder precies gaat kosten is nog niet bekend, maar het zal zeker meerdere honderden franken hoger uitvallen dan in het Baur. Het ziet ernaar uit dat onder de duizend franc per nacht geen laken zal worden opengeslagen.

Door de gigantisch gestegen bouwkosten lijkt het bijna onmogelijk voor het hotel om ooit nog winst te gaan maken. Maar zo moet een mens blijkbaar niet denken. De aandelen van de maatschappij die het hotel bezit, zijn recentelijk - mede door het voorspelde succes van het Dolder - aanzienlijk gestegen. Beleggers zien er dus wel brood in.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie