Toch liever wel een vrouw

Auteur: Sybilla Dekker | 21-09-2010

Toch liever wel een vrouw

Gastauteur Sybilla Dekker
Onlangs las ik het artikel: ‘Liever geen vrouw' in de vorige editie van Management Scope. Ik kan u zeggen dat dit artikel met verbazing gelezen heb.

Het is vandaag Prinsjesdag. Ruim twee weken na mijn uitspraak in het tv-programma Buitenhof over een gemengd team (m/v) van informateurs dat de vorming van het nieuwe kabinet vlot kan trekken. Informateurs, onderhandelaars en politieke leiders, tot dat moment hadden ze allemaal hun tanden stukgebeten op de kabinetsformatie. Tijd voor iets nieuws, tijd voor een vrouw, zou ik zeggen.

Women matter
Als een beproefd middel niet meer werkt, is dat een goed moment om iets nieuws te proberen. Zeker in deze kwestie, omdat er op het gebied van vruchtbare samenwerking veel onderzoek is gedaan. Het is inmiddels bekend dat teams die uit mannen en vrouwen bestaan, vaak meer succesvol zijn dan teams die uit alleen mannen bestaan.
Dat blijkt uit allerlei onderzoeken, onder meer uit "Women Matter" van McKinsey & Company (2007). McKinsey vergeleek bedrijven zonder vrouwen in de top en bedrijven met meerdere vrouwen in het senior management. Deze laatste categorie bedrijven scoorde beter op onder meer medewerkertevredenheid, innovativiteit en leiderschap. Daarnaast waren ook de financiële resultaten beter dan die van bedrijven zonder vrouwen op topposities.

Gemengde teams
In een herengezelschap willen de wenkbrauwen nog wel eens omhoog gaan als de vrouwenkaart gespeeld wordt. Dat vind ik op z'n minst opmerkelijk. Gemengde teams beschikken over een bredere mix van kwaliteiten, interessegebieden en achtergronden. Hierdoor zijn ze creatiever in het zoeken van oplossingen en beter in staat ‘de zaak eens van de andere kant te bekijken'. Precies wat politiek Den Haag op dit moment ook nodig heeft.

Balans
Ik hoop dat de onderhandelaars van de aspirant-regeringspartijen mijn oproep in Buitenhof hebben gehoord. Want ook al laat het nieuwe kabinet nog even op zich wachten, ik ben dik tevreden als daarin een goede m/v balans wordt gevonden met capabele vrouwen én mannen. Precies wat Nederland op dit moment nodig heeft.

Sybilla Dekker

Sybilla Dekker (1942) was minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in de kabinetten Balkenende II en III (VVD). Sindsdien vervult ze tal van functies bij Nederlandse bedrijven en organisaties. Ze is onder meer lid van de Raad van Commissarissen van de Bank Nederlandse Gemeenten en de DHV Group. Ook is zij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Kadaster. Meer vrouwelijk talent op topfuncties vindt ze enorm belangrijk. Op dit moment is mevrouw Dekker voorzitter van Taskforce en Stichting Talent naar de Top. Deze Stichting is facilitator en aanjager van werkgevers, topvrouwen en overheid. Dit zodat zij duurzame en concrete resultaten behalen bij het vergroten van de instroom, doorstroom en behoud van vrouwen aan de top.

Lees ook:
> Biografie Sybilla Dekker
> Liever geen vrouw
> Vrouwen aan de top: Een evenwichtige samenstelling?
> Top 25 machtigste vrouwen
> Sybilla Dekker vertrekt als commissaris AkzoNobel

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Topvrouwen

In dit dossier

Sybilla Dekker

- Voorzitter Raad van Toezicht Kadaster
- Voorzitter Adviescommissie Geschilbeslechting Woningwet
- Voorzitter Platform Goede Doelen Organisaties
- Commissaris Vereniging Hendrick de Keyser
- Lid College financieel toezicht Curacao, Sint Maarten, BES-eilanden en Aruba
- Voorzitter Beoordeling Commissie Ontwikkeling Paleis en landgoed Soestdijk
- Lid Klankbordgroep Kennis Instituut Atria
- Voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB)
- Voorzitter Strategische Adviesraad TNO Bouw en Mobiliteit
- Voorzitter Tafel van Borging, Maasvlakte II
- Voorzitter Stichting Constant van Gestel fonds
- Dame XVII Compagnie Fonds Scheepvaartmuseum Amsterdam

Opinie artikelen van Sybilla Dekker

Meer opinie