Boardroom agenda 2009: Trend 6, Bezinning

Auteur: Twan van de Kerkhof | 22-03-2009

Boardroom agenda 2009: Trend 6, Bezinning

Het stof van de financiële crisis is neergedaald, de recessie is begonnen. 2009 zal voor bestuurders en commissarissen een heel ander jaar worden dan 2008. Het jaar in zes trends. Hieronder trend zes: Bezinning.

Alle geïnterviewden (Pauline van der Meer Mohr, Hayko Kroese, Roderick Munsters, Henk Breukink, Kees Cools) noemen ‘De prooi'. niet omdat hen ernaar gevraagd is; ze komen er allemaal uit zichzelf mee. Het boek van Jeroen Smit over de teloorgang van ABN AMRO leest als een thriller.

Als buitenstaander had je niet kunnen denken dat het zo erg was: bestuurders vochten elkaar de tent uit of spraken nauwelijks met elkaar; commissarissen stonden erbij en keken ernaar. De paar commissarissen die wel echt kritisch waren, waren roepende in de woestijn.

Falende governance
Het beeld van falende governance dat in ‘De prooi' wordt geschetst, leidt bij de geïnterviewden tot een  collectieve verzuchting: ‘Dit kan echt niet meer.'

De crisis leidt duidelijk tot bezinning. Bestuurders en zich neer konden leggen in een periode van hoogconjunctuur. "De crisis leidt tot vragen", zegt Kees Cools. "Het is net als wanneer er een naaste doodgaat of als je huwelijk strandt; het leidt tot bezinning. Je wordt gedwongen om na te denken over een aantal systemen en ingesleten patronen."

Crises inherent aan vrijemarkteconomie
Daarmee kan de crisis een blessing in disguise zijn. De lessen die worden getrokken maken organisaties als het goed is alleen maar beter. "Crises zijn inherent aan de vrijemarkteconomie. Ze leiden tot een gezonde sanering en een gezondere bedrijfsvoering", aldus Cools. Hij haalt ter illustratie een CEO aan die hij onlangs sprak. Die zei: "We zijn door een hele waslijst van maatregelen gegaan. Bij tweederde dachten we: waarom hebben we dat niet eerder gedaan?"

Zowel Cools als Breukink zijn echter niet optimistisch over de duurzaamheid van de lessen. Cools: "Helaas is het geheugen kort. De vraag is of mensen in 2012 nog steeds alert zijn." Breukink: "Het corporate geheugen is kort. Het is te cynisch om te zeggen: ‘Op naar de volgende crisis', maar veel scheelt het niet."

Roderick Munsters is wel optimistisch. "2008 is een vreselijk jaar geweest, maar het helpt om te komen tot iets beters. Er zijn op dit moment ontzettend veel kansen voor een langdurige en structurele verbetering."

Meer over de Boardroomagenda 2009:
< Boardroom agenda 2009: Trend 5, Moreel leiderschap
< Boardroom agenda 2009: Trend 1, Kosten besparen

Lees ook:
> Communiceren in crisistijd
> Vertrouwenscrisis: op zoek naar een nieuw evenwicht
> Manager optimistisch over duur en gevolgen recessie
> Nederlanders geen vertrouwen in regering bij oplossen kredietcrisis
> Jeroen Smit: De prooi

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie