Rijkste man ter wereld verliest pokerface

Rijkste man ter wereld verliest pokerface
De bluf van Warren Buffett, 's werelds rijkste mens, raakt op. De multi-biljardair moet 1,6 miljard aan afschrijvingen doen en biechtte dit weekend op dat de winst bij moederbedrijf Berkshire het eerste kwartaal van 2008 met 63% is gedaald.

De held van de vrije markt is op acht tellen geslagen en dat is behoorlijk gênant voor de vrolijke meesterbelegger die leeft van het vertrouwen van zijn geldschieters. Buffett, die dit weekend zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha hield, is kennelijk niet langer onverslaanbaar. De goede vriend en bridgemaat van Bill Gates belegde in een paar gevaarlijke derivaten, die waren afgeleid van mistige putopties. Niks voor hem al deze gokjes en nu moet hij 1,6 miljard dollar uit de boeken strepen.
Tijdens de kredietcrisis stapte Buffett ook al groot in een verzekeringsarm en leek hij met zijn contraire actie een nieuwe geniale move te hebben gedaan. Deze levensgevaarlijke investeringen bezorgen hem nu zweetplekken, merkte zijn partner Charlie Munger op.

Zelfs de superbelegger ontkomt niet langer aan de sluipmoordtactieken van geniepige hedgefondsen of de achterdocht van de valse waakhonden van de vrije markt.

Afgelopen week startte de officier van justitie in de Amerikaanse staat Connetticut een onderzoek naar een mogelijk belangenconflict bij Berkshire Hathaway, het moeder bedrijf van Buffett. De officier wilde nagaan of er tijdens de kredietcrisis te lankmoedig is opgetreden bij kredietagent Moody's, de geldwaakhond waar Buffett een belang in heeft en - zo wordt gesuggeerd- wel eens zijn goede ratings aan te danken zou hebben.
Is hij nu alle glans verloren met deze? Nog lang niet. De aandeelhouders aanbidden Buffett nog altijd als de goedmoedige geldmessias. De jaarlijkse bijeenkomst in Nebraska, dat ook wel ‘het woodstock van het kapitalisme' wordt genoemd, stond weer het teken van optimisme.
Buffett passeerde in februari zijn vriend Bill Gates als meest vermogende persoon op aarde en gelooft nog steeds in zijn tactiek om in te stappen in ondergewaardeerde bedrijven met een overzichtelijk productprofiel. De nuchtere rekenarij heeft Buffet, die zelf een bescheiden levensstijl blijft hanteren, vele honderden miljarden opgeleverd en voor zijn aandeelhouders een kasberg van 40 miljard dollar verzameld.
Zijn recente hulp aan de om kauwgumimperium Wrigley over te nemen past in zijn strategie om te investeringen in nogal geheim opererende familiebedrijven. Buffet komt naar Europa om op zoek te gaan naar nieuwe investeringen in soortgelijke ondergewaardeerde familiebedrijven.
Is de familie Brenninkmeijer op de hoogte van zijn rondreis? Buffett en de katholieke grootkapitalisten zouden best eens een paar overlappingen kunnen hebben. Helaas, kunnen we niet meegenieten van mogelijke overnamedeals, aangezien de Brenninkmeijer hun boeken - net als de snoepgoedfamilie Mars - niet hoeven te openen voor het publiek. We moeten het domweg blijven doen met het vertrouwen in die twee blauwe ogen achter die dikke brilleglazen van het orakel van Omaha.

facebook