Wavin: uitgehold door het snelle geld

Auteur: Hans Crooijmans | 10-10-2006

Wavin: uitgehold door het snelle geld

Het geval-Wavin toont de duistere kant van private equity: een gezond gefinancierd bedrijf wordt, louter om de eigen zakken te vullen, met gevaarlijke giga-schulden opgezadeld.

Er zijn van die momenten dat je denkt: 'Ha, er bestaat nog zoiets als gerechtigheid!' Zo'n moment was er toen ik eerder deze week op de website van FEM Business las dat de voor vandaag geplande beursgang van Wavin, Europees marktleider in kunststof leidingsystemen, mogelijk niet doorgaat. In media, door beleggingsanalisten en door beleggersclub VEB wordt namelijk weinig van die beursgang heel gelaten.

Wat is er aan de hand? Wavin (omzet 1,4 miljard euro, 7.400 medewerkers) was lange tijd goeddeels in handen van Shell en Waterleidingbedrijf Overijssel. Tot 1999 stond Wavin ook aan de Amsterdamse beurs genoteerd. Toen verkocht Shell zijn 46-procentsbelang aan CVC, de participatiemaatschappij die tegenwoordig private equity-bedrijf heet. Juli vorig jaar verkocht ook het waterleidingbedrijf zijn 46 procentsbelang. Provincie en gemeenten incasseerden de lieve som van 300 miljoen euro. Denk nou niet dat de nieuwe aandeelhouders - behalve CVC was dat Alpinvest en het hogere management van Wavin - dit bedrag zelf fourneerden. Nee, ze lieten het bedrijf ervoor opdraaien. De truc was dat ze met een 'herfinanciering' van de onderneming op de proppen kwamen. De aandeelhouders betaalden niet meer dan 80 miljoen voor Wavin, haalden een enorme sloot cash uit het tot dan toe conservatief gefinancierde bedrijf en zadelden Wavin in ruil daarvoor op met vele honderden miljoenen extra schuld. Hoe slecht dat voor de boekhouding van de onderneming uitpakte werd vanochtend uitgebreid door de VEB uit de doeken gedaan. De rentedragende schulden liepen in een jaar met 522 miljoen op. De financiele lasten bedroegen alleen al de eerste zes maanden van dit jaar 46,6 miljoen euro, oftewel meer dan driekwart van de operationele bedrijfswinst (60,4 miljoen). En de solvabiliteit is tot een armzalige 8,9 procent gedaald. Zelfs als de beursgang van dit tot op het bot uitgeknepen bedrijf slaagt, zal die solvabiliteit niet meer dan 14,6 procent bedragen. Want de beursgang is slechts deels bedoeld om de schulden terug te brengen. Het gros van de aandelen die in de verkoop gaan, komt van de private-equity partijen en het management. Die hopen zo een winst van vele honderden procenten te behalen. Wordt de beursgag afgeblazen dan is dat een afschrikwekkend voorbeeld voor private equity bedrijven die elders bezig zijn een soorgelijk spelletje uit te halen (zoals Apax bij uitgever PCM). Van de andere kant: geen beursgang betekent geen versterking van de belabberde balans van Wavin. Wat te kiezen uit die twee kwaden? P.S., op 12 oktober: de beursgang van Wavin gaat alsnog door, maar in beperktere omvang en tegen de laagst voorgespiegelde uitgiftepriijs. Moest wel, want het bedrijf zou vroeg of laat in ernstige financiele problemen raken als er geen nieuw kapitaal wordt binnengehaald.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

White collars working blue

Van knelpunt in uw operationeel proces naar meetbaar en blijvend resultaat? Kijk hoe First Consulting dit samen met uw medewerkers aanpakt. >> Bekijk filmpje

Meer opinie