Marjan Oudeman: hoogste binnenkomer Top-100 Commissarissen

Marjan Oudeman: hoogste binnenkomer Top-100 Commissarissen
Marjan Oudeman vertrok in 2013 uit het bestuur van AkzoNobel. Inmiddels is zij als collegevoorzitter van Universiteit Utrecht en als commissaris bij Ten Cate, ABN AMRO en SHV terug in het centrum van de macht.

Er ging een schok door corporate Nederland toen Marjan Oudeman terugtrad uit de raad van bestuur van AkzoNobel om Yvonne van Rooy op te volgen als collegevoorzitter van Universiteit Utrecht. Eeuwig zonde dat het bedrijfsleven – toch al niet verwend met vrouwelijke bestuurders – het voortaan moest doen zonder een topvrouw van haar kaliber. Nu is zij alweer de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top-100 Commissarissen 2015.


Women to watch 
Oudeman werd door The Wall Street Journal zelfs ooit getipt als een van de tien European women to watch. Vóór AkzoNobel, waar ze verantwoordelijk was voor hr en organisatieontwikkeling, was Oudeman lid van de board van Corus (gevormd uit British Steel en het Nederlandse Hoogovens en later overgenomen door het Indiase Tata) en divisiedirecteur van Strip Products.

‘Mrs Steel’
In 2010 stapte ze op bij het Corus, nadat de divisiestructuur werd ingeruild voor een geïntegreerd bedrijfsmodel. Daarmee kwam een eind aan een loopbaan van ruim 28 jaar bij ‘de Hoogovens’, waar ze aanvankelijk als bedrijfsjurist in de voetsporen van haar vader trad, maar al snel haar eigen weg zocht en als directievoorzitter van Corus Nederland verantwoordelijk werd voor een miljardenomzet en twintigduizend medewerkers. ‘Mrs Steel’ werd ze liefkozend genoemd.


Dichtbij de mensen
Als Tata Steel niet voorbij was gekomen, zou ze bij Corus gebleven zijn, vertelde ze aan het FD, op pont 7 van IJmuiden naar Velsen-Noord. Daar stond ze dichtbij de mensen en het hart van het bedrijf, iets wat ze bij AkzoNobel miste. ‘Het was achteraf gezien misschien niet de meest gelukkige keuze.’


Innovatieve ideeën
Universiteit Utrecht daarentegen voelt voor Oudeman als ‘een grote snoepwinkel’. Ze wil er de herkenbaarheid vergroten, (inter)nationale partnerships sluiten en geniet er van de contacten met een nieuwe generatie met innovatieve ideeën.

Commissaris
Gelukkig is Oudeman daarnaast nog regelmatig in Nederlandse boardrooms te vinden, als commissaris bij ABN AMRO, Ten Cate en SHV. Daarnaast houdt ze toezicht bij het Noorse Statoil en bevat haar portefeuille een aantal cultureel-maatschappelijke toezichtfuncties: bij Het Concertgebouw, het Ronald McDonald Kinderfonds en het Rijksmuseum.


Lees verder
> Top-100 Commissarissen
> Interview Marjan Oudeman: 'Het is alsof ik in een snoepwinkel rondloop'

Dit artikel verscheen eerder in Management Scope 01 2015. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 30-11--0001

facebook