Marjan Oudeman: hoogste binnenkomer Top-100 Commissarissen

Marjan Oudeman: hoogste binnenkomer Top-100 Commissarissen

27-01-2015 | Auteur: Marike van Zanten

Marjan Oudeman vertrok in 2013 uit het bestuur van AkzoNobel. Inmiddels is zij als collegevoorzitter van Universiteit Utrecht en als commissaris bij Ten Cate, ABN AMRO en SHV terug in het centrum van de macht.


Er ging een schok door corporate Nederland toen Marjan Oudeman terugtrad uit de raad van bestuur van AkzoNobel om Yvonne van Rooy op te volgen als collegevoorzitter van Universiteit Utrecht. Eeuwig zonde dat het bedrijfsleven – toch al niet verwend met vrouwelijke bestuurders – het voortaan moest doen zonder een topvrouw van haar kaliber. Nu is zij alweer de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top-100 Commissarissen 2015.


Women to watch 
Oudeman werd door The Wall Street Journal zelfs ooit getipt als een van de tien European women to watch. Vóór AkzoNobel, waar ze verantwoordelijk was voor hr en organisatieontwikkeling, was Oudeman lid van de board van Corus (gevormd uit British Steel en het Nederlandse Hoogovens en later overgenomen door het Indiase Tata) en divisiedirecteur van Strip Products.‘Mrs Steel’
In 2010 stapte ze op bij het Corus, nadat de divisiestructuur werd ingeruild voor een geïntegreerd bedrijfsmodel. Daarmee kwam een eind aan een loopbaan van ruim 28 jaar bij ‘de Hoogovens’, waar ze aanvankelijk als bedrijfsjurist in de voetsporen van haar vader trad, maar al snel haar eigen weg zocht en als directievoorzitter van Corus Nederland verantwoordelijk werd voor een miljardenomzet en twintigduizend medewerkers. ‘Mrs Steel’ werd ze liefkozend genoemd.


Dichtbij de mensen
Als Tata Steel niet voorbij was gekomen, zou ze bij Corus gebleven zijn, vertelde ze aan het FD, op pont 7 van IJmuiden naar Velsen-Noord. Daar stond ze dichtbij de mensen en het hart van het bedrijf, iets wat ze bij AkzoNobel miste. ‘Het was achteraf gezien misschien niet de meest gelukkige keuze.’


Innovatieve ideeën
Universiteit Utrecht daarentegen voelt voor Oudeman als ‘een grote snoepwinkel’. Ze wil er de herkenbaarheid vergroten, (inter)nationale partnerships sluiten en geniet er van de contacten met een nieuwe generatie met innovatieve ideeën.

Commissaris
Gelukkig is Oudeman daarnaast nog regelmatig in Nederlandse boardrooms te vinden, als commissaris bij ABN AMRO, Ten Cate en SHV. Daarnaast houdt ze toezicht bij het Noorse Statoil en bevat haar portefeuille een aantal cultureel-maatschappelijke toezichtfuncties: bij Het Concertgebouw, het Ronald McDonald Kinderfonds en het Rijksmuseum.


Lees verder
> Top-100 Commissarissen
> Interview Marjan Oudeman: 'Het is alsof ik in een snoepwinkel rondloop'

Dit artikel verscheen eerder in Management Scope 01 2015. 

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Wingerden-bestuurder-in-balans06k.jpg

'Van golfen word ik niet moe genoeg'

Rob van Wingerden sport vaak – hij stapt minstens een keer per week op de fiets, fitnesst met dezelfde frequentie en gebruikt tussendoor thuis de hometrainer. Sporten helpt hem ‘anders moe te worden’ en op die manier de balans te vinden. ‘Ik móet het doen.’

lees artikel
magazines_artikelen/de-raad-coo05k.jpg

Zes best practices voor continue verandering

De coo vertaalt de externe ontwikkelingen naar de organisatie en implementeert noodzakelijke interne veranderingen. In de praktijk levert voortdurende verandering dilemma’s op. Onze raad van verandering schiet te hulp door in zes best practices te schetsen welke varkentjes er te wassen zijn. ‘Het is balanceren tussen vernieuwing en behoud, tussen innovatie en continuïteit.’

lees artikel
magazines_artikelen/Balans05k.jpg

'Tijdens het sporten vergeet ik mijn werk niet'

Peter Vermaat, ceo van netwerkbedrijf Enexis Groep, sport twee tot drie keer per week. Daarbij wisselt hij hardlopen en skeeleren af. ‘Het handige is dat je dat overal kunt doen. Ik schaats ook graag, maar daarvoor moet je toch weer naar de schaatsbaan.’ Eerder speelde hij ook hockey in het bedrijfshockeyteam, maar nu speelt hij alleen nog af en toe mee. Hij sport niet met een vast schema, maar doet wat zijn agenda toelaat.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook