Topman Ad Scheepbouwer zwaait af bij KPN

06-04-2011

Topman Ad Scheepbouwer zwaait af bij KPN

KPN topman Ad Scheepbouwer neemt tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 6 april 2011 afscheid van het telecombedrijf.

Sinds november 2001 stond Ad Scheepbouwer aan het hoofd van KPN. Hij nam destijds het stokje over van Paul Smits, thans CFO van Havenbedrijf Rotterdam.

CEO PTT
Twee jaar voordat Scheepbouwer benoemd werd tot CEO en bestuursvoorzitter van het telecombedrijf deed hij dienst als commissaris van KPN. Hij werkte toen als topman van post- en expressbedrijf PTT.

Ad Scheepbouwer, toezichthouder KPN
Mede onder toezicht van Ad Scheepbouwer bouwde KPN een immense schuld op met de aankoop van dure UMTS licenties in Nederland en Duitsland en de overname van E-Plus.

Schuldenlast KPN
Toen Scheepbouwer besloot om PTT te verlaten voor de bestuurszittersfunctie bij KPN kreeg hij hevige kritiek te verwerken. Dit vanwege zijn betrokkenheid als commissaris bij de hoge schuldenlast van het telecombedrijf.

Saneringsmaatregelen
Desalniettemin slaagde Ad Scheepbouwer er glansrijk in om met harde saneringsmaatregelen KPN uit een diep dal omhoog te trekken. Onder zijn leiding werd een faillissement bij het telecommunicatiebedrijf afgewend.

KPN weer winstgevend
Niet alleen bracht de KPN topman Scheepbouwer een grote ommekeer teweeg bij de onderneming door de schulden flink terug te dringen. Ook maakte KPN twee jaar na zijn benoeming weer winst.

Topman van het jaar
Vanwege zijn prestaties bij KPN werd Scheepbouwer in 2002 verkozen tot topman van het jaar. Ook werd hij in 2010 opgenomen in de top-50 van de ‘Best Performing CEO’s in the World’ van de Harvard Business Review.

Eelco Blok opvolger Ad Scheepbouwer
Na een periode van 10 jaar aan het hoofd van KPN wordt de 67-jarige Scheepbouwer vandaag opgevolgd door Eelco Blok, voormalig KPN-directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur.

Nieuwe baan?
Klaar om rustig van zijn pensioen te gaan genieten is Scheepbouwer echter nog lang niet. Het liefst start hij weer met een nieuwe baan. ‘Dat vind ik leuker dan een serie commissariaten', aldus Scheepbouwer vorig jaar in een interview met Management Scope.

Lees ook:
> Biografie Ad Scheepbouwer, voormalig KPN topman
> Biografie Eelco Blok, nieuwe CEO KPN
> Interview Ad Scheepbouwer: Geen grote overname vlak voor vertrek
> Ad Scheepbouwer, de no-nonsense topmanager van KPN
> KPN draagt Eelco Blok voor als nieuwe CEO

Meer over Ad Scheepbouwer

Ad Scheepbouwer directielid Fox-IT

Ad Scheepbouwer directielid Fox-IT

Voormalig CEO van KPN Ad Scheepbouwer wordt per direct directielid van het Delftse cybersecuritybedrijf Fox-IT. Scheepbouwer wordt tevens voor een derde eigenaar van het bedrijf.

Ad Scheepbouwer neemt afscheid als voorzitter van RvC Havenbedrijf Rotterdam

Ad Scheepbouwer neemt afscheid als voorzitter van RvC Havenbedrijf Rotterdam

Ad Scheepbouwer heeft zijn functie als Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havenbedrijf Rotterdam neergelegd.

Interview met Ad Scheepbouwer

Interview Ad Scheepbouwer: Geen grote overname vlak voor vertrek

Interview Ad Scheepbouwer: Geen grote overname vlak voor vertrek

Volgend jaar neemt Ad Scheepbouwer afscheid van het bedrijf dat hij van de ondergang redde, KPN. Klaar is de pensioengerechtigde Scheepbouwer echter nog lang niet. Het liefst wil hij weer een baan. ‘Dat vind ik leuker dan een serie commissariaten.'

Ad Scheepbouwer, de no-nonsense topmanager van KPN

Ad Scheepbouwer, de no-nonsense topmanager van KPN

Ad Scheepbouwer van KPN is een no-nonsense topmanager. Hij gelooft in gedisciplineerd werken, erbovenop zitten en het goede voorbeeld geven.

Familiebedrijf van Eeghen

Familiebedrijf van Eeghen

Al veertien generaties telt handelshuis Van Eeghen. De traditionele geschilderde portretten zijn afgeschaft. Van opa hangt nog slechts een schets. Pa is bijna uit het bedrijf. “Hij stelt wat gedateerde vragen.” Interview met de broers Henri en Willem van Eeghen.
Blijft Telfort zwerven?

Blijft Telfort zwerven?

Telfort leidt een zwervend bestaan. Binnen tien jaar had het vijf eigenaars. Hoe houdt bestuursvoorzitter Stephanie Harmsen-Kuhl de lijn vast?
Optimisme overheerst bij Nederlandse topbedrijven

Optimisme overheerst bij Nederlandse topbedrijven

Wie realistisch kijkt, ziet dat het gewoon goed gaat met bedrijven. Ad Scheepbouwer (KPN), Michel van der Bel (Microsoft) en Ben Noteboom (Randstad) over de vraag hoe groot de bluffactor mag zijn.
Harry Koorstra: Postmonopolist op ontdekkingsreis

Harry Koorstra: Postmonopolist op ontdekkingsreis

Hij heeft het logge TPG in beweging gekregen. Rasoptimist Harry Koorstra, bestuurslid van het huidige TNT, is op jacht naar nieuwe producten en diensten. In 2007 mag iedere Jan Doedel post bezorgen.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook