Topman Ad Scheepbouwer zwaait af bij KPN

Topman Ad Scheepbouwer zwaait af bij KPN

06-04-2011 KPN topman Ad Scheepbouwer neemt tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op 6 april 2011 afscheid van het telecombedrijf.

Sinds november 2001 stond Ad Scheepbouwer aan het hoofd van KPN. Hij nam destijds het stokje over van Paul Smits, thans CFO van Havenbedrijf Rotterdam.

CEO PTT
Twee jaar voordat Scheepbouwer benoemd werd tot CEO en bestuursvoorzitter van het telecombedrijf deed hij dienst als commissaris van KPN. Hij werkte toen als topman van post- en expressbedrijf PTT.

Ad Scheepbouwer, toezichthouder KPN
Mede onder toezicht van Ad Scheepbouwer bouwde KPN een immense schuld op met de aankoop van dure UMTS licenties in Nederland en Duitsland en de overname van E-Plus.

Schuldenlast KPN
Toen Scheepbouwer besloot om PTT te verlaten voor de bestuurszittersfunctie bij KPN kreeg hij hevige kritiek te verwerken. Dit vanwege zijn betrokkenheid als commissaris bij de hoge schuldenlast van het telecombedrijf.

Saneringsmaatregelen
Desalniettemin slaagde Ad Scheepbouwer er glansrijk in om met harde saneringsmaatregelen KPN uit een diep dal omhoog te trekken. Onder zijn leiding werd een faillissement bij het telecommunicatiebedrijf afgewend.

KPN weer winstgevend
Niet alleen bracht de KPN topman Scheepbouwer een grote ommekeer teweeg bij de onderneming door de schulden flink terug te dringen. Ook maakte KPN twee jaar na zijn benoeming weer winst.

Topman van het jaar
Vanwege zijn prestaties bij KPN werd Scheepbouwer in 2002 verkozen tot topman van het jaar. Ook werd hij in 2010 opgenomen in de top-50 van de ‘Best Performing CEO’s in the World’ van de Harvard Business Review.

Eelco Blok opvolger Ad Scheepbouwer
Na een periode van 10 jaar aan het hoofd van KPN wordt de 67-jarige Scheepbouwer vandaag opgevolgd door Eelco Blok, voormalig KPN-directeur Zakelijke Markt en lid van de Raad van Bestuur.

Nieuwe baan?
Klaar om rustig van zijn pensioen te gaan genieten is Scheepbouwer echter nog lang niet. Het liefst start hij weer met een nieuwe baan. ‘Dat vind ik leuker dan een serie commissariaten', aldus Scheepbouwer vorig jaar in een interview met Management Scope.

Lees ook:
> Biografie Ad Scheepbouwer, voormalig KPN topman
> Biografie Eelco Blok, nieuwe CEO KPN
> Interview Ad Scheepbouwer: Geen grote overname vlak voor vertrek
> Ad Scheepbouwer, de no-nonsense topmanager van KPN
> KPN draagt Eelco Blok voor als nieuwe CEO

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook