Arthur Docters van Leeuwen neemt afscheid van AFM

Datum: 11-06-2007

Arthur Docters van Leeuwen neemt afscheid van AFM

Toen hij in 1999 aantrad bij de - toen nog - Stichting Toezicht Effectenverkeer, vanaf 2002 Autoriteit Financiële Markten (AFM), was het toezicht op het effectenverkeer nog onvoldoende ontwikkeld. Nu na acht jaar neemt Arthur Docters van Leeuwen afscheid.

In een interviewmet Management Scope, Docters van Leeuwen was toen net anderhalf jaar bezig, vertelde hij over zijn plannen om de organisatie te verbeteren. Het toezicht moest worden uitgebreid. Ondertussen heeft de AFM het toezicht over de gehele Financiële markt, en adviseert de organisatie het Ministerie van Financiën bij het ontwikkelen van nieuwe wetgeving. Andersom worden de bevoegdheden van de AFM vastgesteld door ditzelfde Ministerie. Net als de andere toezichtsorganisaties, zoals het Nivra en de OPTA, zijn ze inmiddels vertrouwd met alle kritiek die ze over zich heen krijgen, zoals blijkt uit het portret dat Management Scope maakte over de AFM


PORTRET AFM, Management Scope


INTERVIEW Arthur Docters van Leeuwen, Management Scope

Arthur Docters van Leeuwen gaat net op tijd weg. Op 8 juni is door de nieuwe Minister van Financiën, Wouter Bos, besloten om het beloningsbeleid voor het AFM-bestuur te versoberen. Dit naar aanleiding van afspraken in het coalitieakkoord. De nieuwe voorzitter van de AFM, Hans Hoogervorst, zal dus 12% moeten inleveren op het salaris van Arthur Docters van Leeuwen. Ook het bestuur van De Nederlandsche Bank zal eraan moeten geloven als het aan Wouter Bos ligt. Toch gaat Hoogervorst meer verdienen dan premier Balkenende, de SP heeft een spoeddebat aangevraagd over het onderwerp, aldus het Financieel Dagblad 12 juni.