Dolf van den Brink: huizenprijzen in Nederland tot 25% te hoog

Datum: 07-10-2011

Dolf van den Brink: huizenprijzen in Nederland tot 25% te hoog

De huizenprijzen in Nederland zijn nog steeds 20 tot 25 procent te hoog, stelt Dolf van den Brink, hoogleraar Financial Institutions 6 oktober 2011 in Nieuwsuur.

Volgens Dolf van den Brink is de malaise op de woningmarkt vooral te wijten aan te hoge prijzen voor woningen.

Dolf van den Brink
Van den Brink is het is het totaal oneens met makelaars, die klagen dat banken tegenwoordig te streng zijn met het verstrekken van hypotheken. ‘Dat is zeker het probleem niet’, aldus Van den Brink. ‘Al jaren zeggen we dat de banken niet streng genoeg zijn; dat heeft dan die subprime-crisis opgeleverd’.

Hypotheekrenteaftrek
Met name de hypotheekrenteaftrek noemt Dolf van den Brink een een doorn in het oog van een gezonde huizenmarkt. ‘Door de hypotheekrenteaftrek, die al 20 jaar geleden had moeten worden afgeschaft, worden die huizenprijzen op een nodeloos hoog niveau gehouden. Je geeft allerlei mensen dan nog de mogelijkheid net met een maximale belening door die hypotheekrenteaftrek dan de huidige prijzen te betalen, wat overigens voor de overheid een geweldige kostenpost is.
Huizenprijzen
Volgens hoogleraar Van den Brink kan de hypotheekrenteaftrek het beste in 25 jaar afgeschaft worden, zodat daarna jongeren weer tegen normale prijzen een huis kunnen kopen.

Malaise woningmarkt
Daarmee worden de problemen op de woningmarkt nog niet opgelost, zo meent Dolf van den Brink. ‘Het is heel gebruikelijk bij dit soort ontwikkelingen dat de prijs tot zo'n 30 procent kan dalen en soms nog meer. En dat het dus zes of zeven jaar duurt voordat het dieptepunt is gevonden’.

Lees ook:

> CV Dolf van den Brink
> Interview Job Dura, lid raad van bestuur Dura Vermeer Groep
> Huizenmarkt zonder fundament