Twaalf bestuurders al zeven jaar in centrum van de macht

04-01-2013

Twaalf bestuurders al zeven jaar in centrum van de macht

Maar liefst twaalf bestuurders bevinden zich al zeven jaar in het centrum van de macht: ze figureerden al in de Top-100 Machtigste Commissarissen van 2007 en doen dat nog steeds in die van 2013. 

De twaalf bestuurders die al sinds 2007 de Top-100 domineren, staan op de hoogste posities op de lijst: de hele top-3, de helft van de top-10, een derde van de top-25 en een kwart van de top-50.

Zittingstermijn
Wat kunnen we daaruit afleiden (ondanks het feit dat de waarderingsmethode niet elk jaar hetzelfde is geweest)? Allereerst dat zittingstermijnen (te) lang zijn en een goede doorstroom en meer diversiteit verhinderen. Al behoren ook een vrouw (Annemiek Fentener van Vlissingen) en een buitenlander (de Duitse Fritz Fröhlich) tot de harde kern van het Nederlandse commissariaat.

Beroepscommissaris
Verder kunnen we uit de histrorie afleiden dat voor een topcommissariaat soms een lange aanloop nodig is. De commissarissen in de top-drie namen in 2007 lagere posities in. Ze vervulden hun commissariaten naast een actieve bestuursfunctie en konden er dus maar één of twee naast hebben. Na hun pensionering konden ze beginnen met de opbouw van hun portefeuille als beroepscommissaris. Bij Frans Cremers kostte het vervolgens nog een flink aantal jaar kralen rijgen voor de nummer 1-positie in zicht kwam.

Antony Burgmans
Ook Antony Burgmans kwam niet direct terecht in de top-3. De oud-Unilever-topman schoof overigens uit eigen beweging weer een kraal van zijn ketting, door tijdig op te stappen bij ABN Amro , voordat de bank in de problemen kwam.
Sommige bestuurders worden direct na hun pensionering bedolven onder verzoeken voor commissariaten, zoals oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en oud-AkzoNobel topman Kees van Lede (die overigens nog langer dan zeven jaar in de top-100 staat en in totaal zeven jaar op nummer 1 stond).

Internationale expansie
De meeste diehards behoren tot de generatie bestuurders, die in de tweede helft van de jaren negentig meesurfden op de golf van grote internationale expansie door fusies en overnames en net voor, tijdens of direct na de dotcomcrisis, de boekhoudschandalen en de grote affaires zoals de woekerpolissen terugtraden als ceo, cfo of rvb-lid. Het was slechts een voorproefje van de crises en schandalen waar ze sinds 2007 als commissaris mee zijn geconfronteerd.

Lees verder
> Frans Cremers machtigste commissaris
> Top-100 Machtigste Commissarissen 2013 - de lijst
> Top-100 Machtigste Commissarissen 2013 - het artikel


 

 

Meer over Frans Cremers

Wolters Kluwer draagt twee commissarissen voor

Wolters Kluwer draagt twee commissarissen voor

Wolters Kluwer heeft Frans Cremers (foto) en Ann Ziegler voorgedragen als leden van de raad van commissarissen. Cremers wordt de nieuwe voorzitter.

Frans Cremers treedt af als commissaris Unibail-Rodamco

Frans Cremers treedt af als commissaris Unibail-Rodamco

Cremers zal zijn functie als lid van de Raad van Commissarissen bij Unibail-Rodamco na 11 jaar neerleggen.

Interview met Frans Cremers

Top-100 Machtigste Commissarissen 2014

Top-100 Machtigste Commissarissen 2014

Voor de derde keer op rij is oud-VNU-cfo Frans Cremers de machtigste commissaris van Nederland. Ceo-shutdowns en noisy withdrawals zorgden voor reuring, maar de verwachte shake-out blijft vooralsnog uit.

New school commissaris versus toezicht oude stijl

New school commissaris versus toezicht oude stijl

De druk op toezichthouders neemt steeds verder toe, de maatschappelijke verwachtingen zijn hoog: het commissariaat is al lang geen erebaantje meer. Drie ‘oude rotten’ in discussie over de new school commissaris.

Top-100 Machtigste Commissarissen 2013

Top-100 Machtigste Commissarissen 2013

Oud-VNU-cfo Frans Cremers is opnieuw de machtigste commissaris van Nederland. De top-100 kenmerkt zich door vergrijzing, minder vrouwen in het centrum van de macht en een haperende doorstroom. Het wachten is op een gedwongen shake-out.

Frans Cremers: 'Bonussen kunnen beter worden afgeschaft'

Frans Cremers: 'Bonussen kunnen beter worden afgeschaft'

Dat commissariaten ‘onder ons’ worden verdeeld is een misverstand, zo stelt de nummer 1 op de lijst van machtigste commissarissen. En bonussen kunnen beter worden afgeschaft.

Toezichthouders in Nederland: de mannen aan het woord

Toezichthouders in Nederland: de mannen aan het woord

Hoe is het gesteld met het toezicht in Nederland? Durven commis sarissen zichzelf nog recht in de spiegel aan te kijken na de ineen storting van de financiële markten? Frans Cremers, Jan Kalff en Jos Streppel over kritischere commissarissen, dikke pakken papier, rustig blijven tijdens een crisis, de hoge verwachtingswaarde en hun vrouwelijke collega's. "Vrouwen zijn bijteriger."

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook