Jaap Blokker levert laatste kritiek

Datum: 16-08-2011

Jaap Blokker levert laatste kritiek

De overleden bestuursvoorzitter Jaap Blokker van Blokker Holding stond bekend om de felle kritiek die hij uitte via het voorwoord in het jaarverslag van de winkelketen.

Ook na zijn dood leeft Jaap Blokker’s politieke en maatschappelijke kritiek voort. Zo hebben bankiers volgens hem ‘alle realiteitszin’ verloren als het gaat om het toekennen van hoge bonussen.

Jaarverslag Blokker
'Geen grotere absurditeit dan dergelijke premies op mismanagement', aldus Jaap Blokker in het recent verschenen jaarverslag van Blokker Holding van 27 mei 2011.

Bonnussen
In zijn laatste voorwoord haalt de oud-topman van Blokker uit naar o.a. Lodewijk de Waal. De voormalige voorzitter van FNV werd volgens hem namens de overheid bij ING aangesteld om exorbitante bonussen in te dammen.

Kritiek
'Desondanks heeft niemand deze rijkspitbull horen grommen of blaffen, laat staan zien bijten toen de bonussen werden vastgesteld’, aldus Jaap Blokker.

Ook beticht Jaap Blokker commissaris Jeroen van de Veer van nalatigheid, omdat hij de hoge bonussen had belicht vanuit maatschappelijk perspectief en niet als probleem.

Bankiers
Met harde pen schrijft Blokker :'Bij hun miljoenenjacht ten gunste van de eigen privérekening zijn bankiers kennelijk vergeten dat zij hun positie dankzij de belastingbetaler hebben kunnen behouden.'

Verkoop Organon
Tevens houdt Blokker vertrekkend AkzoNobel topman Hans Wijers verantwoordelijk voor de uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven. Daarbij wijst hij op de verkoop van pillendochter Organon aan het Amerikaanse Merck, waarbij zo'n 2500 arbeidsplaatsen komen te verdwijnen.

Lik-op-stuk-beleid
Jaap Blokker was wel positief over PostNL, die niet net als TNT de slogan ‘sure we can’ hanteert, zonder uit te leggen wat dat dan precies inhoudt. Daarnaast applaudisseerde hij graag voor het lik-op-stukbeleid bij winkeldiefstal.

Jaap Blokker
Blokker schreef het voorwoord ruim een maand voor zijn dood. Hij overleed begin juli op 69-jarige leeftijd.

Lees ook:
> CV Jaap Blokker
> Jaap Blokker van Blokker Holding overleden
> Roland Palmer opvolger bestuursvoorzitter Jaap Blokker
> Jaap Blokker stelt met uitbreiding raad van bestuur opvolging veilig