Trichet: ECB blijft staatsobligaties kopen

Trichet: ECB blijft staatsobligaties kopen

09-08-2011 De Europese Centrale Bank (ECB) gaat door met het inkopen van staatsobligaties op de secundaire markt. Dat zei ECB president Jean-Claude Trichet tegenover Radio Europe 1.

De ECB besloot maandag Italiaanse en Spaanse staatsobligaties te kopen, nadat de landen hun rente sterk zagen oplopen. De interventie was volgens de Centrale Bank nodig om het vertrouwen van beleggers herstellen.

Interventie ECB
Na de ingreep van de ECB daalden de rentes op het staatspapier van Italië en Spanje. Analisten vragen zich echter af of de maatregel van ECB-president Trichet zal leiden tot herstel op de beurs.

Aankoop staatsobligaties
De handelaren zijn bang dat de aankoop van staatpapier de druk op Spanje en Italië wegneemt om economische hervormingen door te voeren. Ook centrale banken als de Duitse Bundesbank zouden tegen het interveniëren van de ECB zijn.

Trichet, ECB President
Jean Claud Trichet heeft wel vertrouwen in zijn aanpak. ‘De centrale bank gaat door met het aankopen van staatsobligaties om eurolanden met financiële problemen te beschermen, aldus Trichet in het radioprogramma van Radio Europe 1.

Staatspapier
Volgens Trichet zal de ECB het staatspapier kopen via investeerders en niet direct van staten. ‘Dat moeten we niet doen, en dat kunnen we niet doen’.

Crisisakkoord
Tevens spoorde de voorzitter van de Centrale Bank Eurolanden aan om het crisisakkoord van 21 juli zo snel mogelijk te ratificeren.

EFSF
Het European Financial Stability Facility (EFSF) zou namelijk de bevoegdheid krijgen om staatsobligaties van eurozonelanden op te kopen, waardoor de ECB zich weer kan terugtrekken van de markt.

Lees ook:
> CV Jean Claud Trichet
> ECB president Trichet verrast financiële markt met snelle renteverhoging
> Mario Draghi beoogd opvolger Jean Claude Trichet
> CV Mario Draghi, opvolger Trichet
> Jean-Claude Trichet: Financieel systeem eurozone onder zeer sterke druk

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook