NIBC ziet winst verdampen

NIBC ziet winst verdampen

18-08-2009 NIBC heeft de nettowinst over het eerste halfjaar zien dalen met 86 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Dat maakte de zakenbank dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend.

Waar in de eerste helft van 2008 de zakenbank nog 109 miljoen euro winst maakte, kwam de winst nu uit op 15 miljoen euro, waarvan 14 miljoen in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal kelderde de winst zelfs tot slechts 1 miljoen euro.

NIBC wijt de dalende winst aan de afschrijvingen op bedrijfsleningen en investeringen en aan teruglopende rentebaten.

Spaargeld
In het eerste halfjaar heeft NIBC de hoeveelheid spaargeld verdrievoudigd, meldt NRC Handelsblad vandaag. Had de Haagse zakenbank eind 2008 nog voor 1 miljard aan spaargeld aangetrokken, dat is nu opgelopen tot 3 miljard euro.

Particulieren
NIBC was in de de tweede helft van 2008 met hoge spaarrentes actief op de spaarmarkt voor particulieren. Dit is normaal gesproken niet een markt waar een zakenbank als NIBC zich op begeeft, maar de bank was dringend op zoek naar geld. In februari van dit jaar richtte NIBC zich ook in Duitsland op spaargelden van particulieren.

Kredietcrisis
NIBC was in de zomer van 2007 de eerste Nederlandse bank die in problemen kwam in de kredietcrisis. De bank stootte destijds direct de problematische Amerikaanse hypothekenportefeuille af en wijzigde zijn strategie.

Positieve signalen
Bestuursvoorzitter Jeroen Drost zei vanmorgen in een verklaring „positieve signalen te zien op het operationele vlak", maar noemde de financiële en economische omstandigheden „uitdagend".

Vertrek Jan van Nieuwenhuyzen
NIBC maakte dinsdag tevens het vertrek bekend van vicevoorzitter Jan van Nieuwenhuyzen. Van Nieuwenhuuyzen zal zijn carriere bij de Rabobank vervolgen. Hij was sinds 2002 werkzaam bij NIBC en sinds 2004 lid van de raad van bestuur. CEO Drost zal tijdelijk zijn taken waarnemen.

Lees ook:
> Biografie Jeroen Drost
> Rob ten Heggeler verlaat Rabobank voor NIBC
> Jeroen Drost, bestuursvoorzitter NIBC: ‘ Een bank leeft van vertrouwen'


Bestuur en commissarissen NIBC

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook