Luc Vandewalle machtigste buitenlandse commissaris

Datum: 22-12-2011

Luc Vandewalle machtigste buitenlandse commissaris

Het aantal buitenlanders in de Top-100 Machtigste Commissarissen van Management Scope blijft ook dit jaar constant: het zijn er slechts zeven. De Belg Luc Vandewalle staat op nummer dertig.

De Belg Luc VandeWalle  staat op nummer dertig van de Top-100 Machtigste Commissarissen 2012. De meeste buitenlanders die hier toezicht houden kennen we al jaren, zoals De Fransman Shemaya Levy Chocron, de Duitser Fritz Fröhlich en de Belg Frank de Moor.
De Belg Luc Vandewalle is de hoogst genoteerde buitenlander en een van de hoogste nieuwe binnenkomers. Hij zit onder meer in de raad van commissarissen van ING Groep en is daar lid van de audit- en de risicocommissie.
Vandewalle heeft maar liefst zestien commissariaten in Nederland en België. In zijn zestien posities fungeert hij er bij vijf als voorzitter van de RvC. Nederlanders zouden dat niet mogen vanwege de de Code Tabaksblat en de Wet bestuur en toezicht, maar buitenlanders vallen daar niet onder.
Het is de vraag of de (overheids)commissarissen van ING eigenlijk niet uit zichzelf naar de geest van de wet hebben moeten handelen door Vandewalle niet voor te dragen.

Wet bestuur en toezicht
Op 1 januari 2012 gaat de Wet bestuur en toezicht in, die het uitoefenen van toezicht- en bestuursfuncties bindt aan een maximum van vijf, waarbij naast beursgenoteerde ondernemingen nu ook andere grote rechtspersonen meetellen, ook in de publieke sector.

Buitenlanders in de top 100 machtigste commissarissen 2012:

Luc VandeWalle Belgisch (nr. 30)
Shemaya Levy Chocron Frans (nr. 46)
Fritz Fröhlich Duits (nr. 48)
Mary Harris  Brits (nr. 50)
Doug Dunn Brits (nr. 80)
Tom Ehret Frans (nr. 89)
Frank de Moor Belgisch (nr. 91)

Lakshimi Mittal staat op nummer 28 in de lijst omdat hij Chairman is bij het Indiaase bedrijf ArcelorMittal dat een notering heeft aan de AEX. Hij heeft geen commissariaten bij Nederlandse bedrijven.

Lees ook:
> Frans Cremers is de machtigste commissaris 2012
> Margot Scheltema: Commissarissen moeten tonen dat ze beter worden
> Bernhard van Oranje: Nieuw Leiderschap vraagt om een klankbord
> Steven ten Have: de ideale toezichthouder dient alle stakeholders
> Merel van Vroonhoven schetst veranderende rol commissaris