Roel Pieper beëindigt carrière

Datum: 16-04-2009

Roel Pieper beëindigt carrière

Aan de grote successen van Roel Pieper lijkt een einde gekomen. Na het faillissement van het Haarlemse investeringsbedrijf European Technology & Research Center (Etirc) vorige week meldde Pieper dat hij de handdoek in de ring gooit.

Etirc is het derde faillissement binnen het afgelopen half jaar voor Roel Pieper. Van geluk kan de oud-Philips bestuurder niet meer spreken bij de bedrijven die hij leidt of waarin hij investeert. Naar zijn mening is ‘de markt compleet tot stilstand gekomen'.

Faillissement Myguide
Eind vorig jaar kwam het eerste faillissement voor Roel Pieper. Pieper was bij Myguide, de Duitse tegenligger van TomTom, de grootste investeerder.

Tegelijkertijd kwamen de problemen bij het Amerikaanse vliegtuigbouwbedrijf Eclipse Aviation. Pieper stak 100 miljoen euro in Eclipse en werd directeur om zicht te houden op zijn investering. Toch moest het bedrijf eind november 2008 surseance van betaling aanvragen. Het faillissement werd begin vorige maand uitgesproken, met een schuld van een miljard dollar.
Schulden Etirc ‘heel behoorlijk'
Hoe hoog de schulden van Etirc na het faillissement zijn, is nog niet bekend. Naar verwachting van de curator R. Frans van Duijn Bloem Voss Advocaten gaat het om een 'heel behoorlijke schuldenpositie'.

Het inmiddels verdwenen kapitaal van Pieper verdiende hij met name in de jaren '90. Toen stond hij aan de leiding van verschillende Amerikaanse technologiebedrijven als Unix en Tandem computers. Daar verdiende hij zijn vermogen aan salaris, bonussen en aandelenopties.

Lees ook:
> De biografie van Roel Pieper
> Roel Pieper: joint venture met Vladimir Poetin
> Vertrek Pieper (en vele anderen) doodzonde
> Roel Pieper gaat concurreren met TomTom