Van Boxtel langer topbestuurder bij NS

Datum: 20-07-2016

Van Boxtel langer topbestuurder bij NS

Van Boxtel blijft op verzoek van de RvC van NS langer aan als president-directeur tot de komst van een nieuwe president-directeur.

Roger van Boxtel blijft op verzoek van de Raad van Commissarissen langer aan als president-directeur bij NS totdat is voorzien in de definitieve invulling van deze positie. Naar verwachting zal dit begin van 2017 het geval zijn. De huidige directievoorzitter van NS Reizigers (NSR), Marjan Rintel, zal toetreden tot de Raad van Bestuur als directeur Operatie. Gerard van de Aast, die al lid is van de Raad van Commissarissen, is benoemd tot voorzitter.

Aantreding NS
Roger van Boxtel is vorig jaar zomer aangetreden als president-directeur voor de duur van één jaar. Zijn belangrijkste opdracht was om NS in rustiger vaarwater te brengen en het vertrouwen in de organisatie te herstellen. Onder zijn leiding heeft NS in maart de vernieuwde strategie 2016-2019 gepresenteerd en een proces in gang gezet om de besturing van de organisatie slagvaardiger te maken. Ook is de parlementaire enquête over de Fyra afgerond en is NS gestart met het doorvoeren van de lessen naar aanleiding hiervan.

Volgende fase transitie
NS richt zich de komende periode op het duurzaam verbeteren van bedrijfsprocessen om de reiziger een beter reisproduct te bieden. Hierbij past een nieuw besturingsmodel. NS heeft gekozen voor een Raad van Bestuur (RvB) met vijf directeuren in plaats van de huidige Executive Committee (ExCo) met acht directeuren. De RvB is integraal verantwoordelijk en stuurt samen de operatie aan. De RvC is voor deze fase van de transitie op zoek naar een president-directeur die zich meerjarig gaat inzetten om de bedrijfsprocessen van NS verder te optimaliseren.


Raad van Bestuur
De nieuwe Raad van Bestuur van NS bestaat uit de president-directeur (a.i. Roger van Boxtel), de directeur Financiën (a.i. Bert Schouws, vanaf 15 september Bert Groenewegen), en de directeur Risicobeheersing (Susi Zijderveld) en twee nieuwe functies: de directeur Operatie en de directeur Commercie & Ontwikkeling.


Directeur Operatie
Voor de functie van directeur Operatie is per 15 juli 2016 Marjan Rintel benoemd. Zij wordt verantwoordelijk voor de vervoersactiviteiten die nu onder NS Reizigers (NSR) vallen en de onderhoudsactiviteiten van NedTrain.


Lees ook
> Bert Groenewegen wordt nieuwe CFO bij NS
> NS breidt Raad van Bestuur uit
> Interview Susi Zijderveld; 'Schik nooit voor middelmatigheid'

Roger van Boxtel

  • CEO NS
  • Commissaris APG Groep
  • Lid Wetenschappelijke en maatschappelijke adviesraad, Universiteit van Humanistiek
  • Lid Raad van Advies Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie
  • Lid Raad van Advies ECP-EPN, Platform voor InformatieSamenleving
  • Lid Algemeen Bestuur VNO-NCW
  • Lid Dagelijks Bestuur VNO-NCW
  • Bestuurslid VUmc Alzheimercentrum
  • Voorzitter Raad van Toezicht Museum De Fundatie
  • Voorzitter Stichting Geschiedschrijving Gorinchem