RvC Ajax stapt vrijwillig op

RvC Ajax stapt vrijwillig op

09-02-2012 De Raad van Commissarissen van Ajax stapt op. Zodra nieuwe commissarissen zijn gevonden, zal de huidige RvC aftreden. Dat heeft de Raad van Commissarissen 9 februari bekend gemaakt.

Blind en Sturkenboom
Naast de Raad van Commissarissen hebben ook interim algemeen directeur Martin Sturkenboom en interim technisch directeur Danny Blind hun vertrek aangekondigd. Zij stappen per direct op. Hierdoor is de leiding van Ajax in handen van Henri van der Aat en Jeroen Slop.

199 dagen
De Raad van Commissarissen, bestaande uit Steven ten Have (voorzitter), Johan Cruijff, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer, werd op 25 juli 2011 benoemd, 199 dagen geleden. De RvC moest helpen de nieuwe structuur van Ajax op poten te zetten.

Eerste actiepunt werd RvC fataal
"Een van de eerste zaken die de nieuwe RvC zal ondernemen is het samenstellen van een nieuw directieteam. Vooral de zoektocht naar een algemeen directeur heeft prioriteit", zei Ten Have destijds.

Daarbij ging het meteen mis. In afwezigheid van Cruijff en tegen zijn zin in kozen de RvC-leden voor Louis van Gaal en Martin Sturkenboom.

Cruijff liet het er niet bij zitten en spande een zaak aan, samen met een aantal jeugdtrainers. Zij waren van mening dat de aanstelling van Van Gaal en Sturkenboom op niet reglementaire wijze was gegaan.

Aanvankelijk verklaarde de rechter dat de benoeming niet in strijd was met de regels, maar in hoger beroep kregen Cruijff & co toch gelijk. Eerder had de grootste aandeelhouder, de Vereniging Ajax, de RvC al gevraagd om op te stappen.

BAVA gaat niet door
De Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die voor vrijdag 10 februari gepland stond en waar besloten zou worden over de directie en de toekomst van de Raad van Commissarissen, gaat niet door. Er zijn geen agendapunten meer.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook