RvC Ajax stapt vrijwillig op

09-02-2012

RvC Ajax stapt vrijwillig op

De Raad van Commissarissen van Ajax stapt op. Zodra nieuwe commissarissen zijn gevonden, zal de huidige RvC aftreden. Dat heeft de Raad van Commissarissen 9 februari bekend gemaakt.

Blind en Sturkenboom
Naast de Raad van Commissarissen hebben ook interim algemeen directeur Martin Sturkenboom en interim technisch directeur Danny Blind hun vertrek aangekondigd. Zij stappen per direct op. Hierdoor is de leiding van Ajax in handen van Henri van der Aat en Jeroen Slop.

199 dagen
De Raad van Commissarissen, bestaande uit Steven ten Have (voorzitter), Johan Cruijff, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer, werd op 25 juli 2011 benoemd, 199 dagen geleden. De RvC moest helpen de nieuwe structuur van Ajax op poten te zetten.

Eerste actiepunt werd RvC fataal
"Een van de eerste zaken die de nieuwe RvC zal ondernemen is het samenstellen van een nieuw directieteam. Vooral de zoektocht naar een algemeen directeur heeft prioriteit", zei Ten Have destijds.

Daarbij ging het meteen mis. In afwezigheid van Cruijff en tegen zijn zin in kozen de RvC-leden voor Louis van Gaal en Martin Sturkenboom.

Cruijff liet het er niet bij zitten en spande een zaak aan, samen met een aantal jeugdtrainers. Zij waren van mening dat de aanstelling van Van Gaal en Sturkenboom op niet reglementaire wijze was gegaan.

Aanvankelijk verklaarde de rechter dat de benoeming niet in strijd was met de regels, maar in hoger beroep kregen Cruijff & co toch gelijk. Eerder had de grootste aandeelhouder, de Vereniging Ajax, de RvC al gevraagd om op te stappen.

BAVA gaat niet door
De Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die voor vrijdag 10 februari gepland stond en waar besloten zou worden over de directie en de toekomst van de Raad van Commissarissen, gaat niet door. Er zijn geen agendapunten meer.

Meer over Steven ten Have

Steven ten Have en Frederieke Leeflang vertrekken bij ABN Amro

Steven ten Have en Frederieke Leeflang vertrekken bij ABN Amro

Financieel dienstverlener ABN Amro heeft bekendgemaakt dat Steven ten Have (foto) en Frederieke Leeflang op de algemene aandeelhoudersvergadering in april 2019 hun functies neerleggen.

Toezicht in 2020 volgens Steven ten Have

Toezicht in 2020 volgens Steven ten Have

Steven ten Have, managementconsultant en commissaris bij onder meer ABN Amro en Ajax, geeft zijn visie op het commissariaat in 2020. 'Een commissaris is te allen tijden geestelijk onafhankelijk en moet dienstbaar kunnen zijn.'

Interview met Steven ten Have

Steven ten Have: adviseur Change Management en commissaris ABN Amro

Steven ten Have: adviseur Change Management en commissaris ABN Amro

‘Zorg, onderwijs en ondernemerschap zijn voor mij drie belangrijke aandachtsgebieden', zegt Steven ten Have. Hoewel duurzaamheid niet expliciet in dat rijtje voorkomt, speelt dat in zijn werk (adviseur Change Management) wel een belangrijke rol. ‘Voor mij is dat geen apart onderwerp'.

Steven ten Have

  • list-arrow Raad / plaatsvervangend deskundig lid Ondernemingskamer
  • list-arrow Lid Onderwijsraad
  • list-arrow Commissaris (voorzitter) Software Improvement Group
  • list-arrow Chairman Stichting Center for Evidence-Based Management
  • list-arrow Partner Ten Have Change Management
  • list-arrow Hoogleraar Strategie & Verandering Vrije Universiteit Amsterdam
  • list-arrow Commissaris (vice-voorzitter) Cito
Profiel Steven ten Have
Top-100 commmissarissen

Top 100 Commissarissen

  • 92. Steven ten Have >
Bekijke de top-100 commmissarissen Bekijk de volledige lijst

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook