Ben Vree - CEO Smit Internationale: orderboek minder vol

Ben Vree - CEO Smit Internationale: orderboek minder vol

14-05-2009 Bestuursvoorzitter Ben Vree stelt dat de orderboek van Smit Internationale voor de tweede helft van 2009 minder gevuld is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Vree in een toelichting op de trading update van de maritieme dienstverlener bekendgemaakt.

In het eerste kwartaal van 2009 heeft Smit Internationale een nettowinst geboekt van 28 miljoen euro. Volgens de bestuursvoorzitter is de geboekte winst niet te vergelijken met het eerste kwartaal van vorig jaar. De winst werd toen niet per kwartaal geboekt. Over geheel 2008 kwam de nettowinst uit op 107,8 miljoen euro.

Divisie Harbour Towage significant lager

Volgens het bedrijf is de nettowinst in de Harbour Towage-divisie, de op een na grootste divisie van Smit, significant lager uitgekomen dan een jaar eerder. De recessie wordt volgens Vree vooral gemerkt bij Harbour Towage en de spotactiviteiten bij de grootste divisie, Transport en Heavy Lift. De lange termijn contracten bij Terminals en Transport zorgen voor een stabiel inkomen in deze economische neergang, aldus Vree.

Economische klimaat ‘onzeker'
Vree is tevreden over de behaalde resultaten in het eerste kwartaal, maar wenst door het onzeker economische klimaat geen verwachting voor het gehele jaar te geven. "Als je ziet wat er in de wereld gebeurt, is het een goede prestatie dat we geen rode cijfers schrijven en onze schepen en onze mensen aan de gang kunnen houden." Volgens Vree komen gedwongen ontslagen voorlopig niet aan de orde.

Mogelijk overnames

Nadat het bedrijf eerder dit jaar het Canadese Minette Bay overnam, blijft Smit Internationale uitkijken naar mogelijke overnames. Vree: "We zullen dat niet op een agressieve manier doen. Door de recessie heb je kans dat bedrijven een sterke moeder zoeken die zich vanzelf aandienen.''

Geen overname Boskalis
Smit Internationale kan vanwege de interesse van Boskalis in het bedrijf ook nog zelf overgenomen worden. Op de algemene aandeelhoudersvergadering gaf de bestuursvoorzitter eerder aan niet in gesprek te zijn met Boskalis. Vree geeft aan normaal contact met Boskalis te hebben als zijnde een grote aandeelhouder. Er is op dit moment geen sprake van een overname. Smit Internationale richt zich vooral op de recessie.

Boskalis 25% aandelenbelang Smit Internationale

In september vorig jaar nam Boskalis een openbaar aanbod op voor Smit Internationale. In december vergrootte Boskalis het belang naar ongeveer 25 procent. Er moet volgens de Nederlandse wetgeving een openbaar bod uitgebracht worden, indien het belang 30 procent is.

Meer over Ben Vree

Ben Vree vertrekt als CEO bij APM Terminals

Ben Vree vertrekt als CEO bij APM Terminals

02-05-2016 Ben Vree (62) is per 1 mei 2016 vertrokken als ceo van het terminalbedrijf APM Terminals Europe.

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook