Einde olietijdperk?

Auteur: Willem Middelkoop | 13-02-2006

Einde olietijdperk?
De wereld staat aan de vooravond van de grootste oliecrisis ooit. De olieproductie daalt al in 33 van de 48 olieproducerende landen. Gelukkig begint Brussel eindelijk wakker te worden.

Na de VS, Australië komen er nu eindelijk berichten dat Brussel de gevaren van Peakoil serieus neemt. Lang voor de olie op is bereiken we de top in de wereldwijde olieproductie (Peakoil). Volgens Volvo en Ford gebeurt dit waarschijnlijk al binnen 10 jaar.

De Zweedse premier Goran Persson leidt persoonlijk een werkgroep over de gevolgen van 'Peakoil'?. Zijn doel is over 15 jaar niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Ook in het parlement van Engeland is alarm geslagen. De Britse parlementariër John Hemming, lid van het House of Parliament, roept de regering op 'te erkennen, dat de productiepiek onvermijdbaar is '? en dat dit het einde van het tijdperk van goedkope en overvloedig beschikbare olie is'. Naar aanleiding van vragen uit het parlement schrijft de Europese commissie nu dat men er rekening mee houdt dat de piek in de olieproductie mogelijk binnen tien jaar een feit zal zijn. De afnemende productie in grote velden zoals die in de Noordzee en de Verenigde Staten en een duidelijke afname in de ontdekkingen zijn de grootste zorgen. Deze week riep president Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese commissie, op om snel tot een nieuw gezamenlijk energiebeleid te komen om onze energieveiligheid zeker te stellen. Vooral het voor een deel dichtdraaien van de gaskraan door Rusland heeft politici in heel Europa de ogen geopend. 'We kunnen niet langer uitgaan van een veilige en betaalbare toevoer'. Maar in politiek Den Haag blijft het oorverdovend stil. Het ministerie van EZ en het CPB blijven namelijk weigeren de olierealiteit onder ogen te zien. Uit het persbericht van het CPB van 19 september jl.: 'De hoge olieprijs van dit moment is geen goede indicator voor de structurele olieprijs voor de lange termijn. De sterk gestegen prijzen zullen op de langere termijn de vraag naar olie doen afnemen... De olieprijs zal daarmee op de lange termijn dalen.'? Deze opvallende visie blijkt gebaseerd op de altijd optimistische rapporten van het IEA. Uitgangspunt is dat Saudi Arabië een enorme stijging van de olieproductie kan blijven realiseren. Oud-president al-Husseini van het Saudische staatsoliebedrijf Aramco noemde die veronderstelling kort geleden 'onrealitisch'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie