Europees Parlement levert half werk

Auteur: Mathijs Bouman | 16-02-2006

Europees Parlement levert half werk
Eindelijk heeft het Europees Parlement (EP) ingestemd met de dienstenrichtlijn. Het gaat om een uitgeklede versie van het plan dat Frits Bolkestein ooit als eurocommissaris indiende. En daarmee heeft het EP zichzelf voor jaren werk bezorgd.

Het belangrijkste verschil tussen de richtlijn van Bolkestein en de verwaterde variant die vanmiddag door een meerderheid van de europarlementariërs is goedgekeurd, is het thuislandbeginsel'. Bolkestein wilde dat een dienstverlener die aan de eisen van het land van vestiging voldoet, automatisch toegang krijgt tot de markten van alle andere EU-lidstaten. Dat ging vooral de behoudende Duitse en Franse parlementariërs te ver, en zij sneden het thuislandbeginsel uit het voorstel. Bedrijven mogen hun diensten straks overal in de EU verkopen, maar moeten zich houden aan de nationale voorschriften.

Op zich is dat geen onredelijke eis. Automobilisten met een Europees rijbewijs moeten zich ook aan de lokale verkeersregels houden. Maar het houdt wel in dat de Europese politici meteen aan de slag moeten om die lokale voorschriften te harmoniseren. Want pas dan is er sprake van een echte Europese dienstenmarkt, en kunnen de grote economische voordelen ervan worden geoogst. Dat betekent een nieuwe serie van typisch Europese vergaderingen over specifieke milieuregels, veiligheidsvoorschriften, diploma-eisen en wat al niet meer. Nachtenlange overleggen en moeizaam bevochte compromissen over de sterkte van een bouwhelm en de opleidingseisen voor vuilnismannen, liggen in het verschiet. En de eerste Europarlementariër die daarover durft te klagen, moet voor straf een essay van tienduizend woorden over het thuislandbeginsel schrijven.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie