Prima bod van RBS en Fortis op ABN

Auteur: Gastauteurs | 30-05-2007

Prima bod van RBS en Fortis op ABN

Gastauteur Henk Willem Smits : De enige die ontevreden kan zijn over het bod van het consortium rond Royal Bank of Scotland op ABN Amro is de Orangist die ziet hoe koning Willem I zich omdraait in zijn graf.

Verder is het - als er niet teveel bluf in zit - een interessant plan, ook voor de ‘stakeholders’. Voor de aandeelhouders is het zeker een goed bod. Niet alleen is het 11% hoger, het is ook nog eens voor 80% in harde pegels in plaats van volledig in aandelen, zoals het bod van Barclays. Slechts 20% van het bod van het trio RBS, Fortis en Santander is in aandelen, en wel in aandelen Fortis. De Belgisch-Nederlandse instelling doet ook nog eens een aandelenemissie van 15 miljard euro. Of de aandeelhouders van Fortis met een dergelijke verwatering blij moeten zijn is maar de vraag.

Opvallend is dat Merril Lynch garant staat, aldus Fortis. Sterker nog, die is volgens de bank-verzekeraar met het idee gekomen, en heeft vervolgens de drie piraten benaderd. (Laat Bank of America bij Merril Lynch claimen!) Opvallend is ook de bluf en grootspraak in het plan. Beweren dat de synergie hoger is dan in een overname met Barclays, wat RBS cum suis doen en waarmee het trio een hoger bod rechtvaardigt, en tegelijk beweren dat het banenverlies lager zal zijn, wat Fortis gisteren de vakbonden voorhield, is stoutmoedig. Mocht dat echt waar zijn, dan zijn er weinig andere redenen om het scenario van een samengaan met Barclays beter te vinden dan met het RBS-consortium, zoals De Nederlandsche Bank tussen de regels door duidelijk lijkt te willen maken. Fortis heeft ondertussen dan wel het Nederlandse deel in het bestuur gemarginaliseerd, en goed, de bank die in 1824 is opgezet door koning Willem I komt dus in handen van de nota bene door hem in 1830 bevochten Belgen, het is toch nog altijd meer Nederlands dan Barclays. Een samenvoeging van ABN en Fortis is niet onlogisch op een verzadigende thuismarkt, en misschien wel makkelijker en vertrouwder voor het personeel en de klanten dan een Britse overname. Fortis en RBS splijten ABN ook in Nederland, respectievelijk de consumenten- en vermogensbeheertak en het zakelijk bankieren voor bedrijven. Die opdeling hier was na een overname door Barclays waarschijnlijk niet gebeurd. Maar met Barclays zal waarschijnlijk ook weinig van het internationale ABN overblijven. Immers, LaSalle is toch al verpatst, en Barcalys zal om haar nu al mopperende aandeelhouders tevreden te stellen waarschijnlijk meer onderdelen van ABN in exotische landen verkopen. De enige echt legitieme zorg ligt bij de gemeente Amsterdam, dat verliest een hoofdkantoor aan de nieuwe Zuid-as, terwijl al 30% van de kantoorruimte in de stad leeg staat. Maar dat zal bij de Europese Commissie in Brussel, ten tijde van de overnamestrijd rond Antonveneta nog zo’n welkome bondgenoot, weinig indruk maken en een overname door het trio niet in de weg staan. Misschien komt de Braziliaanse toezichthouder nog met een verrassing, daar zijn ze niet blij met een overname door Santander omdat die daar al een grote bank bezit.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie