Liever één Bennink dan tien bedrijfsjuristen

Auteur: Mark Koster | 13-07-2007

Liever één Bennink dan tien bedrijfsjuristen
U stoort zich aan de 80 miljoen die Numico-chef Jan Bennink ontvangt. Hier is er nóg één: ABN Amro betaalt 100 miljoen euro aan adviezen van UBS, Morgan Stanley en Goldman Sachs.

De Hoge Raad heeft vandaag beslist dat de overname van LaSalle geen instemming behoeft van de aandeelhouders. Hierdoor kan ABN nog eens vele miljoenen wegsluizen naar de meesters in de rechten. Wie betaalt dat? U, beste aandeelhouder. De macht van juristen binnen ondernemingen heeft absurde vormen aangenomen. De investeringen in de juridische afdelingen zijn de laatste jaren explosief gegroeid. Oorzaak: de wettelijke eisen tot meer transparantie.

Het verzoek om in de boeken te mogen kijken is niet onterecht, want in de wilde jaren negentig verdampten hier en daar vele miljarden door het creatieve boekhouden van enkele witteboordenboefjes. We hoeven de namen van de foute baasjes (en die ene bazin uit Brasschaat) hier niet te herhalen, want u herinnert zich vast nog wel de valse trucjes waarmee ze u belazerden: het opstellen van valse sideletters, het niet netjes opgeven van winstcijfers, privé-feestjes vieren op kosten van de baas, liegen over de verkoop van aandelen vlak voor de beursgang. Dit wilden we niet meer en daarom werden er sterke controlemechanismen ingevoerd. In Amerika kreeg beurspitbull SEC sterkere bevoegdheden om fraude op te sporen. Bedrijven werden verplicht om hun bedrijfsadministratie in detail te verantwoorden en te openbaren voor de beleggende buitenwereld. Ook in Nederland werd het toezicht strenger, nadat de regering de budgetten voor opsporingskeffertjes, zoals AFM en de NMa, uitbreidde. Prima. Maar de regelzucht is uitgegroeid tot een Kafkaësk monster. In Amerika, waar bizarre tendensen vaak eerder zichtbaar worden dan in Europa, beginnen bedrijven te morren over de miljoenen die ze kwijt zijn aan juridische bijstand. Financieel persbureau Bloomberg becijferde dat de uitgaven aan juristerij in 2 jaar tijd met meer dan 20% is toegenomen tot bijna 0,63 % van de totale omzet van het bedrijfleven. Bij Honeywell, Shell en General Electric zijn ze al begonnen met onderhandelen over de inkoop van goedkopere bijstand en het terugbrengen van het aantal juridische paardenfluisteraars. Shell werkte tot 2003 met 400 advocatenkantoren. Dat aantal is geëlimineerd tot 28. Natuurlijk zijn niet alle adviezen onzinnig, maar de angst om fouten te maken en te worden achtervolgd door Neelie Kroes lijkt te dicteren in de boardroom. De jurist is de plaatsvervanger geworden voor de laffe CEO, en soms met fatale gevolgen. Goldman Sachs adviseerde ABN al eerder eens valselijk in het World Online schandaal. Wie draaide toen op voor het foute advies, precies: u, de aandeelhouder. Wat dat betreft is er met Jan Bennink niet zoveel mis. Na zijn aantreden creëerde hij iets waar de aandeelhouder nu juist van droomt: 100 % winst. Zoiets moet je toch belonen?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie