Bush-belastingverlaging is goed plan

Bush-belastingverlaging is goed plan
Bush doet wat Balkenende nog steeds niet durft: de belastingen radicaal verlagen om ondernemerschap en consumeren te stimuleren. De oude Reagan deed het een kwart eeuw geleden en trok de economie uit het stagflatie moeras. Sorry, dat zijn de feiten.

Bush heeft lef. Zijn geldinjectie gaat in tegen alle economische vrije markt geloofsbrieven, maar het doel heiligt kennelijk de middelen. De Texaan in het Witte huis probeert Reagans grote wisseltruc te herhalen. We geven voor 150 miljard dollar (1 % van het nationale inkomen) terug aan de burgers in de hoop dat ze weer gaan spenden, en dat we die 1% weer terugverdienen via de belastinginkomsten.

Ach, de zuurtjes zullen wel weer gaan mokken. Bankpresident Nout Wellink piepte in Buitenhof alweer over de onverantwoordelijke overheidsuitgaven. Die man heeft er een patent altijd achteraf gelijk te claimen, maar op de juiste momenten altijd de verkeerde analyse te maken, zie de ABN AMRO overname en zijn eerdere te optimistische groei voorspellingen.

De tijden zijn veranderd. Amerika is niet langer de economische reus die het ooit was. En toch zou het geldinfuus wel eens de tijdelijke pijnbestrijder kunnen zijn, die aan de overkant van de oceaan verzachting brengt.

Bush doet het eerlijk gezegd nog rustig aan. Reagan ontlastte alleen de superrijken van fiscale aanslagen, in de (overigens ijdele hoop) dat zij zouden geen investeren en mensen aan het werk zouden zetten (dat was toen de sprookjestheorie van de aanbodeconomie). De angsthazen zien weer een supply-side spook opdoemen, maar komen niet met een alternatief. Nederland staat er nog steeds stukken beter voor (handelsoverschot, lage inflatie en aanstaand begrotingsoverschot) dan de Amerikanen. Juist nu kunnen we het nog lijden om de mogelijk droogval op te vangen, die we al zien in afnemende omzetten in de non-food sector. Dat Reagan een beetje te hard te keer ging weten we uit onderzoek. De zogeheten free lunch (iemand moest die verlaging uiteindelijk betalen) nooit werd terugverdiend is ook geen nieuws, al blijkt uit onderzoek dat niet ale belastingkortingen tevergeefs zijn geweest. Twee Amerikaanse economen onderzochten de effecten van de geldinjectie en constateerden dat de 'gratis lunch' in ieder geval een ‘goedkope lunch' was. Zou het in Nederland ook kunnen? Waarom niet? Het CPB heeft onlangs zelfs een klein pluimpje uitgedeeld aan de Reaganomics. De jarenlange verlaging van de vennootschapbelasting (gemiddeld 18 procentpunt in 20 jaar) heeft in Europees verband zelfs geleid tot méér

vennootschapsbelastinginkomsten. Iets meer Bush zou mogen, Balkenende!

facebook