Bush-belastingverlaging is goed plan

Bush-belastingverlaging is goed plan

Auteur: Mark Koster | 21-01-2008

Bush doet wat Balkenende nog steeds niet durft: de belastingen radicaal verlagen om ondernemerschap en consumeren te stimuleren. De oude Reagan deed het een kwart eeuw geleden en trok de economie uit het stagflatie moeras. Sorry, dat zijn de feiten.


Bush heeft lef. Zijn geldinjectie gaat in tegen alle economische vrije markt geloofsbrieven, maar het doel heiligt kennelijk de middelen. De Texaan in het Witte huis probeert Reagans grote wisseltruc te herhalen. We geven voor 150 miljard dollar (1 % van het nationale inkomen) terug aan de burgers in de hoop dat ze weer gaan spenden, en dat we die 1% weer terugverdienen via de belastinginkomsten.


Ach, de zuurtjes zullen wel weer gaan mokken. Bankpresident Nout Wellink piepte in Buitenhof alweer over de onverantwoordelijke overheidsuitgaven. Die man heeft er een patent altijd achteraf gelijk te claimen, maar op de juiste momenten altijd de verkeerde analyse te maken, zie de ABN AMRO overname en zijn eerdere te optimistische groei voorspellingen.


De tijden zijn veranderd. Amerika is niet langer de economische reus die het ooit was. En toch zou het geldinfuus wel eens de tijdelijke pijnbestrijder kunnen zijn, die aan de overkant van de oceaan verzachting brengt.


Bush doet het eerlijk gezegd nog rustig aan. Reagan ontlastte alleen de superrijken van fiscale aanslagen, in de (overigens ijdele hoop) dat zij zouden geen investeren en mensen aan het werk zouden zetten (dat was toen de sprookjestheorie van de aanbodeconomie). De angsthazen zien weer een supply-side spook opdoemen, maar komen niet met een alternatief. Nederland staat er nog steeds stukken beter voor (handelsoverschot, lage inflatie en aanstaand begrotingsoverschot) dan de Amerikanen. Juist nu kunnen we het nog lijden om de mogelijk droogval op te vangen, die we al zien in afnemende omzetten in de non-food sector. Dat Reagan een beetje te hard te keer ging weten we uit onderzoek. De zogeheten free lunch (iemand moest die verlaging uiteindelijk betalen) nooit werd terugverdiend is ook geen nieuws, al blijkt uit onderzoek dat niet ale belastingkortingen tevergeefs zijn geweest. Twee Amerikaanse economen onderzochten de effecten van de geldinjectie en constateerden dat de 'gratis lunch' in ieder geval een ‘goedkope lunch' was. Zou het in Nederland ook kunnen? Waarom niet? Het CPB heeft onlangs zelfs een klein pluimpje uitgedeeld aan de Reaganomics. De jarenlange verlaging van de vennootschapbelasting (gemiddeld 18 procentpunt in 20 jaar) heeft in Europees verband zelfs geleid tot méér


vennootschapsbelastinginkomsten. Iets meer Bush zou mogen, Balkenende!

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay-elipslife05v.jpg

Wees voorbereid op de klap die nog moet komen

Bedrijven doen er verstandig aan hun workforce management in de tijd na COVID-19 nu al onder de loep te nemen. Het risico is groot dat mensen op de lange termijn alsnog uitvallen, voorziet Stefan Duran, branch head Benelux van levensverzekeraar elipsLife.  

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-AllenOvery05v.jpg

De Rijnlandse visie sleept ons door de crisis heen

Tijdens een crisis is advies van commissarissen is niet langer vrijblijvend en bij uitstek een vorm van preventief toezicht. Daarmee kunnen commissarissen impact maken als klankbord voor het bestuur, schrijft Allen & Overy-partner Charles Honée.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-nyenrode05v.jpg

Thought leadership gevraagd

Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe risico’s zoals de klimaattransitie zullen leiden tot ingrijpende systeemveranderingen in ondernemingsbestuur. Jeroen Veldman, associate professor van Nyenrode Business Universiteit komt met een oproep aan bestuurders en commissarissen om in stakeholdercoalities actief mee te werken aan het fundament van een nieuw governancegebouw.

lees artikel
facebook