IMF zaait zinloze angst

Auteur: Mark Koster | 14-04-2008

IMF zaait zinloze angst

Het is een hype om zwartgallige economische scenario's te verspreiden. Het International Monetaire Fonds trekt nu aan het alarmalert en waarschuwt voor een economische crisis. De huizenprijzen zijn in Nederland gevaarlijk hoog en als die instorten dan kunnen we hier Amerikaanse crisis toestanden verwachten.

Hoge huizenprijzen


U zou het bijna geloven, maar er klopt niet veel van. Nout Wellink, de nuchtere bankpresident, heeft al een boos epistel naar het IMF-hoofdkantoor gestuurd en de rekenmeesters van Dominique Strauss Kahn er fijntjes op gewezen dat hun modellen niet helemaal geschikt zijn om de Nederlandse situatie te beoordelen. Wellink begint de Japie Krekel van ons land te worden. Nog niet zo lang geleden stapte hij mis met wegwuif gebaren over de crisis, daarna was hij te somber, nu lijkt hij eindelijk zijn eigen toon te hebben gevonden. Kijk eerst eens naar de onderliggende fundamenten en begin pas dan te brullen. Nederland kachelt fijn verder. Niet zo hard als we hadden gehoopt, maar nog altijd gestaag.

Recessie


Financiën minister Wouter Bos verwacht dat we volgend jaar mininaal 1 procent groei zullen realiseren. Minder dan in 2007, maar nog altijd ver verwijderd van het spookbeeld van een recessie (twee kwartalen met krimp), Al eerder werd duidelijk dat Nederland vooral indirect is geraakt. De grootbanken hebben boekhoudkundige verliezen geleden, maar hebben nog niet hoeven hakken in hun personeelsbestand.
Zelfs DSB, toch de kredietbank voor de minder gefortuneerde burgers, heeft geen last van wanbetalende consumenten, zei directeur Scheringa dit weekend op een bijeenkomst waar De Scopist hem confronteerde met de horror-verhalen. De kredietkeizer van Nederland bleek een uiterst voorzichtige belegger te zijn geweest, die zich -mede gestimuleerd door zijn conservatieve cfo Gerrit Zalm- keurig aan de regels houdt van het financiële risicomanagement. 'Wij trekken nu Tier 1 en Tier 2 kredietfaciliteiten aan om te zorgen dat we genoeg buffer hebben om onze uitstaande leningen te kunnen verantwoorden', sprak hij tegen deze site.


Tja, dan houdt het toch een keer op met die sombere verhalen, zou je denken. Als de crisis niet komt, moeten we voorkomen dat we hem elkaar aanpraten. De G-7, die dit weekend confereerde over de malaise op de financiële markten, komt met iets minder horrorverhalen dan het IMF. Daar is gelukkig wel naar de oorzaken van het ware probleem van de crisis gekeken: het matige toezicht op de banken. Bankpresident Wellink, die ook lid is van de internationale commissie die de bankcontrole moet verbeteren, kan langzaam zijn gelijk gaan claimen. Deze crisis is namelijk geen probleem geweest van onverantwoordelijke consumenten, maar van hijgerige hypotheek- en geldverstrekkers. De internationale economische overlegfora die nu pas wakker worden zouden zich moeten concentreren op het bewapenen van nieuwe Swiebertjes in de financiële wereld, dan met het versturen van hype-berichten. We trappen er niet meer in. Het opzichtige gepraat over de aanstaande crisis van bestuurders is gemakzuchtige manier op aandacht te vragen voor hun eigen positie dan voor de situatie van de economie.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie