ING Groep gooit kaarten op tafel

Auteur: Hans Crooijmans | 18-02-2008

ING Groep gooit kaarten op tafel

Is ING Groep inderdaad zo beresterk als de top de afgelopen drie maanden ons wilde doen geloven? Of wacht beleggers een onaangename verrassing in de vorm van een onverwacht grote miljardenafschrijving?

Nog maar twee nachtjes slapen en dan komen we meer te over de mate waarin 's lands grootste financiële conglomeraat door het subprime-virus is aangetast. ING Groep heeft wel lef, want de presentatie van de cijfers over 2007 gebeurt voor het eerst in Londen. Analisten en journaille in de City zijn in de regel niet de mildste beoordelaars.

De top van ING hield de voorbije maanden de kaken stijf op elkaar. De laatste officiele mededeling over de fall out van de Amerikaanse hypotheekcrisis dateert van 11 november vorig jaar. De bankverzekeraar meldde toen bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal dat adequaat risk management ‘ons beschermde tegen directe gevolgen van de turbulentie, waarmee ING's weerstand in deze uitdagende omgeving werd aangetoond'. ING had weliswaar voor ruim 4 miljard euro subprime- en zogeheten collateral debt-producten op de balans staan, maar daarvan werd de ‘hoge kwaliteit' benadrukt. Analisten die de cijfers nader hebben bestudeerd vertalen dat ongeveer als: de strop kan maximaal 1,5 miljard bedragen.

Vervelend natuurlijk, maar ook weer geen ramp voor een instelling die over de eerste negen maanden van 2007 een nettowinst van 5,37 miljard euro behaalde. Het topmanagement van ING Groep heeft sindsdien, in tegenstelling tot grote Amerikaanse, Britse, Duitse en Britse banken, geen grote afschrijvingen op die delicate kredietportefeuille aangekondigd.

Hoe bestaat het dan, vraag je je af, dat de beurskoers van ING sinds de zomer met zo'n 40 procent is gedaald? Uiteraard is het bedrijf meegezogen in de algehele beursmalaise. Daarnaast kan ING de komende tijd last krijgen van een teruglopende economische groei. Beleggers nemen mogelijk alvast een voorschot op iets magerder jaren. Maar daarmee is het kelderen van het aandeel niet verklaard. Het nerveuze koersverloop van de laatste weken duidt er daarentegen op dat de financiele wereld het zaakje niet vertrouwd. Te meer omdat banken een hoge mate van vrijheid hebben om in te schatten hoeveel geld ze denken kwijt te raken.

Kennelijk leeft bij beleggers de vrees dat ING veel zwaarder in de subprime-nesten zit dan het bedrijf tot dusver heeft aangegeven. Is dat inderdaad het geval, dan zal menig aandeelhouder willen weten waarom ING Groep een rooskleurig beeld overeind hield en de sombere informatie niet veel eerder bekend maakte. Maar valt de schade inderdaad mee, dan zou de eerste officiële presentatie van de jaarcijfers in Londen wel eens op een ware zegetocht kunnen uitdraaien.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie