Oh Apple, verlos ons van Microsoft

Auteur: Gastauteurs | 13-06-2007

Oh Apple, verlos ons van Microsoft

Gastauteur Henk Willem Smits : De internetbrowser Safari van Apple komt beschikbaar voor pc’s die op Microsoft Windows draaien, zo werd gisteren bekend. Het is hopelijk het begin van een frontale aanval van Apple op Microsoft op de softwaremarkt.

Apple heeft al wel meer software voor pc’s beschikbaar gemaakt, Quicktime en met name iTunes, de software die bij de iPod hoort. Safari is het volgende programma dat Windowsgebruikers kennis kan laten maken met het organische gebruik en de eenvoud van Applesoftware. Apple is niet voor niets door Philips gekozen als voorbeeldbedrijf van hoe ‘sence en simplicity’ moet zijn.

De bedoeling van Apple zou kunnen zijn om Windowsgebruikers te verleiden over te stappen op Macs, met veel meer gebruikersgemak. Ik moet natuurlijk wel eens achter een pc zitten, en, zoals waarschijnlijk elke verstokte Mac-gebruiker, dan kun je je blijven verbazen over bizarre Windows-functionaliteit als die ‘Start’ knop linksonder, de met de muis lastigst bereikbare plek op het bureaublad. Vervolgens moet je met de muis van vak rechts naar vak rechts naar vak rechts schuiven voor je eindelijk bij dat programma of document bent dat je nodig hebt. Waarom toch? Hoe bedenk je het überhaupt, en waarom zegt niemand van die tienduizenden programmeurs van Microsoft: 'laten we dit niet doen, het is niet praktisch'? Vraag maar aan iedereen die met beide heeft gewerkt: Mac is fijner. Goed, soms zijn er mensen die zeggen dat Windows hun beter bevalt, maar dat is louter omdat ze niet willen toegeven dat ze jarenlang ongelijk hebben gehad voordat ze een Mac gingen gebruiken. Dat gebruikersgemak zit ‘m vooral in Apples softwarekroonjuweel: OSX. Voor dit besturingsprogramma is nog altijd een Mac nodig, en op Mac-computers zit een hogere marge dan op gewone pc’s. Dat is een belangrijke reden om OSX exclusief te houden en niet de strijd te laten aanbinden met Windows door het beschikbaar te maken voor alle computers. Apple kan, en daar hoop ik op, ook kiezen voor de strategie van groter marktaandeel met lagere marge, en het besturingssysteem loskoppelen van de hardware. Apple hardware heeft nog altijd de vormgeving en goede prestaties als extra ‘unique selling points’. En in feite is het al mogelijk OSX op pc’s te draaien, dus misschien heeft Apple straks geen keus meer. Apple is voor haar computers overgestapt van IBM/Motorola op Intel voor de processorchips, het belangrijkste onderdeel in een computer. Pc’s met Windows hebben zo’n Intelchip, of de kloon van AMD. OSX is daarmee ook herschreven voor Intel processorchips. En de beveiliging is ondertussen gekraakt, waardoor het al mogelijk is OSX in plaats van Windows op een Delletje of Toshibaatje te draaien. Een laptop van Dell kost rond de 600 euro tegen al snel 1.500 euro voor een Mac Powerbook. Een bedrijf kan ook gewoon OSX gebruiken, zonder extra geld uit te moeten geven aan het Macs. De besparing kan extra oplopen doordat virussen en beveiligingslekken een veel minder groot probleem zijn bij OSX vergeleken met Windows. Dat software van Apple beschikbaar komt voor pc’s is een zegen. Apple-topman Steve Jobs vertelde aan de Wall Street Journal veel brieven te krijgen van mensen die zeggen dat iTunes hun favoriete Windows-software is. “Alsof je iemand in de hel een glas ijswater geeft.” En zo is het wel!

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie