Liever geld dan werk bij TNT

Liever geld dan werk bij TNT

Auteur: Hans Crooijmans | 28-08-2007

TNT en de vakbonden stevenen af op een groot conflict. Het postbedrijf wil de arbeidsvoorwaarden van zo'n 40.000 medewerkers sterk versoberen en tegelijk vele duizenden van hen lozen. Dit terwijl de vakbonden gewoon inzetten op drie procent extra loon.


Aan de vooravond van het overleg over een nieuwe cao liggen de standpunten mijlenver uiteen. De bonden bereiden hun leden al voor op acties. Toch hoeft het niet zover te komen. Er ligt immers een typisch Nederlandse oplossing van het geschil in het verschiet.


Wat is er aan de hand? TNT wil scherp bezuinigen om de concurrentie met onder meer Sandd en Select Mail vol te houden. Die relatieve nieuwkomers op de postmarkt belonen hun medewerkers in hoge mate flexibel: ze krijgen meer geld naarmate ze meer poststukken bezorgen. De vroegere staatsmonopolist TNT Post daarentegen zit gevangen in sterk gereguleerde (vaste) beloningen en arbeidsvoorwaarden.


Eerder dit jaar liet TNT weten sowieso 6.500 arbeidsplaatsen in de postbezorging en de sortering te willen schrappen. Gisteren kwam het bedrijf met nieuwe cao-voorstellen die behelzen dat er binnen drie jaar 125 miljoen euro bezuinigd wordt op de arbeidsvoorwaarden. Dat moet vooral gebeuren door de lonen te bevriezen en fors te snijden in onregelmatigheidstoeslagen.


Dramatisch' en 'een oorlogsverklaring', luiden de reactiesvan AbvaKabo FNV, die net als in de ambtenarentijd over de post-cao gaat. De bond ontkent niet de noodzaak van grote bezuinigingen. Maar AbvaKabo kiest ervoor desnoods meer dan de geplande 6.500 TNT'ers af te laten vloeien als daarmee de verslechteringen van de cao van tafel gaan. (TNT Post spreekt in zo'n geval over een reductie van liefst11.000 banen.) Wat de bonden betreft is inkomen dus belangrijker dan werk.


Zoiets klinkt in eerste instantie onvoorstelbaar. Maar bij nadere beschouwing valt die opstelling heel goed te verklaren. Dat zit zo: meer dan 60 procent van de huidige TNT'ers is ouder dan 45 jaar. Minstens 2.000 medewerkers zullen de komende tijd met vut of pensioen gaan. Een groot contingent binnen die groep telt al meer dan twintig of dertig dienstjaren. Wie tegen de 55 jaar loopt of iets ouder is, kan serieus overwegen om zonder groot inkomensverlies met de camper te gaan toeren door Europa. Zeker wanneer de bonden erin slagen de 'mobiliteits-cao'van TNT op hen van toepassing te laten verklaren. Die behelst onder meer dat wie vertrekt voor elk dienstjaar een premie meekrijgt van een maandsalaris.


Het is aan de AbvaKabo wel toevertrouwd om ervoor te zorgen dat de ontslagen zo laat mogelijk ingaan en dat de prima (vervroegd) pensioenregelingen voor afzwaaiers blijven gehandhaafd. TNT is immers een rijk bedrijf en daarmee chantabel. Niet voor niets steekt de onderneming miljarden in de inkoop van eigen aandelen.
Er zal ongetwijfeld nog wat gesteggeld worden, maar een typisch Nederlandse oplossing is dus weer in de maak. De vaste kenmerken daarvan zijn: vasthouden aan eenmaal verworven rechten en goudgerande afvloeiingsregelingen voor oudere werknemers. Bedrijven kopen gewoon hun sociale verantwoordelijkheid af. En vakbonden houden via de uitstoot van duizenden gezonde werknemers de arbeidsmarkt krap. Mooi geregeld.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/succesvolle-cmos08v.jpg

Het geheim van succesvolle cmo's

De chief marketing officer fungeert meer en meer als aanjager van groei van de onderneming. Accenture deed onderzoek naar de succesfactoren van de meest geslaagde cmo’s ter wereld. Samenwerking en passie voor disruptieve innovatie blijken cruciaal. De onderzoeksuitkomsten geven een inspirerende kijk in de toekomstige nieuwe rol van de cmo.

lees artikel
scopist_posts/originals/Lecq082019v.jpg

Open normen handhaven vergt moed

Bij het zoeken naar een nieuwe voorzitter voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ligt de toezichthouder voor de zoveelste keer onder vuur. Ging het voorheen over reparatieacties bij woekerpolissen of over compensatie voor derivatencontracten, nu is er de discussie over de controle door accountantskantoren. Ze doen het niet goed of het deugt niet. Hoe komt dat toch? 

lees artikel
scopist_posts/originals/Doppen082019v.jpg

Lees dit als u trendsetter in de boardroom wilt zijn

Ik gok dat bij de meeste lezers van dit magazine het hart niet sneller gaat kloppen van de Amsterdam Fashion Week: de plek waar de bizarste en creatiefste outfits verschijnen op de runway. Van New York tot Londen en van Milaan tot Parijs, iedere stad heeft zijn eigen show. Die modeweek vond deze maand plaats en of u nou idolaat bent van mode of niet, is dat een mooie aanleiding om te bekijken aan welke modetrends de boardroom onderhevig is.

lees artikel
facebook