Aad: chatbot 1.0

Auteur: Gastauteurs | 09-01-2008

Aad: chatbot 1.0
Gastauteur Martijn Bennis: Net gewend aan het modewoord 'web 2.0', en de opvolger duikt alweer op: web 3.0 ook wel het semantische web genoemd. '3.0' wordt vooral gebruikt voor bespiegelingen over toekomstige toepassingen op het internet. Heel prikkelend maar nog ver weg.

In web 3.0 toepassingen is het internet één grote database die zelf nadenkt en combineert en daarmee verregaande diensten kan verrichten. In het semantische web wordt content niet alleen in mensentaal gegeneerd maar ook in taal die door software kan worden geïnterpreteerd. Vergeleken daarmee is googelen een uiterst primitieve manier van zoeken. Google vindt weliswaar razendsnel lettercombinaties in miljoenen webpagina's, je bent daarmee nog niet bij de informatie die je eigenlijk zoekt. Want gevonden informatie wordt niet geïnterpreteerd of gekoppeld aan andere bronnen.

In de derde generatie van het www kunnen veel complexere vragen worden beantwoord.
Bijvoorbeeld: 'Ik ben 40 jaar en heb een vermogen van 3 ton en een jaarinkomen van 80.000 euro. Ik zoek een huis in Zuid Holland en een beleggingshypotheek met de laagst mogelijke maandlasten in de eerste drie jaar'. In web 3.0 is het zoekresultaat, zo stel ik me voor, een soort rapportje waarin een aantal huizen wordt gepresenteerd plus een aantal uitgewerkte offertes van financiële dienstverleners.

Maar het is nog lang niet zover. Er worden wel moedige pogingen gedaan om via sites in gewone taal geformuleerde vragen van klanten geautomatiseerd te beantwoorden. Zo heeft Fortis sinds een paar maanden een nieuwe hypotheekadviseur in dienst: Aad. Dat is een chatbot. Hij beantwoordt vragen over hypotheken in Windows Live Messenger en op de website. Ter ondersteuning van de dialoog laat Aad een extra window zien, op de site in het zogenoemde activity window.

De chatbot is een mooie en klantvriendelijke manier om de informatie binnen een domein te ontsluiten. Maar Aad moet nog wel een beetje 3.0 worden, zo mag blijken uit onderstaande (ingekorte) dialoog.

Aad: Goedemorgen, ik ben Aad, de Fortis-chatbot. Ik ben geprogrammeerd om allerlei vragen over hypotheken te kunnen beantwoorden.

Ik: wat is de rente voor 10 jaar vast?

Aad: Rente is een bedrag dat je betaalt omdat je geld leent van de bank.

Ik: ja, maar wat is het niveau?

Aad: Kun je precies aangeven wat je bedoelt? Ik kan je bijvoorbeeld vertellen over hypotheekvormen of hoe je een hypotheek kan afsluiten. Je kan mij vragen hoeveel je kan lenen of wat voor soort hypotheken wij verstrekken.

Ik: ik wil weten wat het kost!

Aad: Kosten koper zijn bijkomende kosten die je moet betalen als je een huis koopt. Je moet rekenen op circa 10% bijkomende kosten over de aankoopprijs van een bestaand huis. Voor een nieuwbouwhuis liggen de kosten lager, namelijk 8%.

Ik: Het is nog niet zover met dat web 3.0 hè?

Aad: Jammer

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie