Aanval op Iran op komst

Auteur: Gastauteurs | 15-01-2007

Aanval op Iran op komst

Gastauteur Henk Willem Smits: Volgens een analist van ING zijn de financiële markten ten onrechte in de veronderstelling dat een aanval op Iran is uitgesloten. Niet de Verenigde Staten maar Israël zou weldegelijk op het punt staan straaljagers naar het oosten te zenden.

En volgens mij heeft deze analist wel een goed punt. Israël zou weldegelijk ergens in de komende maanden een luchtaanval kunnen uitvoeren, beschrijft deze analist van ING vrij overtuigend. Iran blijft het westen tergen, vandaag nog kondigden ze weer een flinke uitbreiding van de fabriek in Natanz aan.

Israël, dat zelf trouwens ontkent dat het een luchtaanval voorbereidt, voelt zich daarom bedreigd. De ING-analist weet dat er Amerikaanse vliegdekschepen naar de Perzische Golf zijn gedirigeerd, de reden daarvoor zou zijn om Israël te helpen tegen eventuele wraakacties van Iran. Zelfs als Iran haar wraakacties binnen de perken houdt (het zou bijvoorbeeld de Golf kunnen sluiten, waarlangs 20% van de olie-export loopt), zullen de gevolgen groot zijn voor de  financiële markten. Vooral op korte termijn. Omdat financiële markten in de veronderstelling leven dat gezien de chaos in Irak een aanval op Iran er niet komt, wordt de verrassing des te groter. Aandelenmarkten en misschien ook de dollar en de Turkse lire klappen in, terwijl olie en goud en dergelijke veel duurder worden. Nog een aanwijzing: Saoedi-Arabië blijkt de bereidheid te hebben uitgesproken om haar productie te verhogen mocht Iran 'om wat voor reden dan ook' haar olie-export staken. Toch zou het kunnen dat de aanval er niet komt. De havik-president Mahomoud Ahmedinejad is niet zo populair meer en de werkloosheid en armoede groeien in Iran. De onvrede groeit, waardoor hij misschien niet heel lang meer president blijft. 'De moeite waard om op te wachten,' aldus de ING-analist.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie