De Witte Ridder van ABN Amro

Auteur: Mathijs Bouman | 19-03-2007

De Witte Ridder van ABN Amro

En toen kwam de white knight aangalopperen en redde jonkvrouw Groenink uit de klauwen van het risicokapitaal. Het verhaal ABN Amro krijgt een spannende wending. En de de kans op een happy end neemt toe.

Je moet het hem nageven: de Britse investeerder Christopher Hohn, oprichter van The Children Investment Fund (TCI), weet met minimale middelen maximaal effect te genereren. Zijn brief aan het bestuur van ABN Amro van vorige maand zou wel eens het startschot van de langverwachte consolidatie van de Europese bankensector kunnen zijn. Gisteren lekte via The Sunday Times uit dat het Britse Barclays een vriendelijk bod op ABN Amro overweegt. Van dat nieuws gaan heel wat mensen profiteren.

Allereerst natuurlijk Chris Hohn zelf. Het nieuws stuwt de koers van ABN Amro op (met 8 procent bij opening vanochtend). Met ruim een procent van de aandelen verdient TCI daar leuk aan. Net als alle andere aandeelhouders, natuurlijk. Daar zitten behalve TCI sinds kort nog veel meer risico-investeerders bij. Ook Barclays profiteert. Mocht de Britse bank er uiteindelijk in slagen om ABN Amro in te lijven, dan ontstaat een bank met naar schatting een 47 miljoen klanten, meer dan 220.000 personeelsleden. Barclays wordt dan te groot om zelf overgenomen te worden - bijvoorbeeld door Bank of America die al langer op de Britse bank loert. Voor ABN Amro-topman Rijkman Groenink zou een overname door Barclays een prettige vluchtroute zijn uit een penibele situatie. Want ondanks alle heisa die de boze brief van TCI in Nederland teweeg bracht, is de kritiek op de strategie van de bank natuurlijk volkomen terecht. ABN Amro heeft onder leiding van Groenink weinig klaar gemaakt. 'Laat de Britten maar proberen om er nog iets van te maken', zucht Groenink opgelucht - en gaat rustig rentenieren bij Shell. Voor de Europese consument is het ook feest. Eindelijk ontstaat er een bank echte pan-Europese Bank. Ongetwijfeld zal een overname of fusie leiden tot een grote (en langverwachte) consolidatiegolf in de Europese financiële wereld. Banken als Deutsche Bank, BNP Paribas, Royal Bank of Scotland en HBSC zullen ook op overnamejacht gaan. Er ontstaat een Europese financiële markt die de Europese consument goedkoper en effectiever kan bedienen. Ten slotte zou een Brits-Nederlandse megabank ook de invoering van de euro in Groot-Brittannië weer op de agenda kunnen zetten. Het eurogebied zou er zeer bij gebaat zijn als Londen, het financiële centrum van Europa, binnen de grenzen van het valutagebied kwam te liggen. Zeker met het oog op de toetreding van de vele Oost-Europese speelgoedlandjes die de komende jaren op de rol staat.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie