Schaf studie Bedrijfskunde af

Auteur: Jeroen Smit | 04-09-2006

Schaf studie Bedrijfskunde af
De hartekreten worden steeds heftiger. Afgelopen weekeinde kwamen tien ondernemings- raden van evenzoveel instellingen in de geestelijke gezondheidszorg in verzet tegen de stroom managers die ervoor zorgen dat professionals steeds minder aan hun vak toekomen. Zo gaat het eigenlijk ook in het bedrijfsleven. Cynische, vooral op het eigen belang gerichte managers verzieken de boel. Laten we bij de bron van alle ellende beginnen en kinderen oproepen zich niet meer op te laten leiden tot manager. Weg met de studie Bedrijfskunde! Jammer voor Máxima, die morgen in Groningen het Academisch Jaar opent bij de faculteit Bedrijfskunde.

Ik heb Bedrijfskunde gestudeerd (1981-1986), aan de universiteit in Groningen notabene. Overwaaiend vanuit de VS (met vermaarde businessschools) verschenen in die tijd overal in Nederland Bedrijfskunde-opleidingen. We waren in de greep van de magie van het stroomlijnen van processen, het efficiënt maken van van alles en nog wat. We werden opgeleid met de suggestie dat we dat overal konden doen.

Nu weten we dat kinderen opleiden tot managers onverstandig en gevaarlijk is. Voor henzelf en voor de organisaties waarin ze terecht komen. Ze denken/geloven dat ze werkelijk alles terug kunnen brengen tot rekensommen. Ze springen van een bandenfabriek over op een uitgeverij om vervolgens een ziekenhuis te gaan managen. Ze hebben het ook over: 'toen deed ik die fabriek, nu doe ik een ziekenhuis'. Hoedt u voor dergelijke types. Het zijn mensen met trucjes en slimme rekensommen. Maar omdat ze geen werkelijke binding hebben met de organisatie richten dit soort managers zich op de vergelijkende cijfertjes, de processen, de korte termijn winsten. Naarmate ze ouder worden, resulteert dit aanhoudende gebrek aan betrokkenheid in cynisme. Cynisme dat er voor zorgt dat veel managers uiteindelijk alleen nog maar met zichzelf en hun eigen beloning (op korte termijn) bezig zijn. Organisaties die met dit soort figuren geconfronteerd worden lopen grote risico's. De oplossing is simpel. Zorg er op middelbare scholen voor dat kinderen leren dat ze natuurlijk geen manager willen worden. Dat ze daar niet gelukkig van worden. Dat ze veel beter een mooi vak kunnen leren. Als ze daar goed in worden, kunnen ze dat als echte gepassioneerde ondernemers aan de man te brengen. Leg ze ook uit dat ze alleen goed en geloofwaardig leiding kunnen geven als ze echt van hun klanten en vakmensen houden. Dit betekent trouwens wel dat al die mooie vakopleidingen (van accountant tot ziekenverzorger) serieus aandacht zullen moeten gaan besteden aan bedrijfskundige vaardigheden

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie