De mier in de manager

Auteur: Gastauteurs | 22-09-2008

De mier in de manager

Door gastauteur Paul van Scherpenzeel: je hoeft niet intelligent te zijn om slim over te komen. Mieren weten de kortste weg naar voedsel te vinden, enkel door een paar eenvoudige vuistregels te volgen. Managers zouden, in plaats van blindelings achter elkaar aan te hobbelen, hetzelfde moeten doen.

Managers moeten denkkracht gebruiken
Managers zijn natuurlijk anders dan mieren, zij kunnen immers denken. Maar dan moeten ze wel hun denkkracht gebruiken. En dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Als de waan van de dag regeert, zie je de meesten in een soort instinctief gedrag schieten. Dan steekt de mier in de manager de kop op.
Dit betekent over het algemeen weinig goeds.

In een cirkel blijven draaien
De mierenwereld toont een pijnlijk herkenbaar voorbeeld. Als legermieren vinden dat het om hen heen druk wordt, gaan ze blindelings achter elkaar aan lopen. Zo kan een mierencirkel ontstaan, waarin de mieren maar cirkeltjes blijven draaien. Dat blijven ze doen tot er uiteindelijk genoeg van uitputting omvallen en de cirkel uiteenvalt.

Niet blindelings volgen
Dat het legermierenvoorbeeld zo herkenbaar is, komt omdat je maar al te vaak ziet dat managers achter elkaar aanhobbelen. Ze hebben het meestal te druk om zelf een mening te kunnen vormen over hoe ze het werk slim kunnen aansturen en vertrouwen daarom onvoorwaardelijk op hoe ze het hun baas hebben zien doen. Achterhaalde managementdenkbeelden kunnen zo lang blijven bestaan en hiermee winnen ze de strijd om hun bedrijf de beste te laten zijn natuurlijk niet.

Focus per kwartaal op drie zaken
Zoals zo vaak is er niet veel voor nodig om managers doortastender te laten zijn. Maar dat moeten ze wel als een vuistregel aangeboden krijgen. Daarom: focus per kwartaal op drie zaken en doe die goed. In de beperking om zaken consequent binnen drie maanden af te ronden, ontstaat vanzelf de gewenste voedingsbodem om doorlopend slimmere werkwijzen te ontwikkelen.

Doorbreek de cirkel
Met deze vuistregel houden leidinggevenden de mier in henzelf in bedwang en kunnen ze de cirkel doorbreken waar ze door de dagelijkse hectiek inzitten.

Lees ook:
> Maak van je bedrijf een toporganisatie!
> Leiders moeten anderen laten stralen
> Managementgoeroe Kjell Nordström
> Europese Leiderschapsmodellen op een rij

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie