Brinkhorst mijdt het onvermijdelijke k-woord

Auteur: Hans Crooijmans | 09-06-2006

Brinkhorst mijdt het onvermijdelijke k-woord

Berichten over dreigende tekorten aan stroom en gas jagen burgers terecht schrik aan. Verantwoordelijk minister Brinkhorst houdt nochtans vol dat er niets aan de hand is. Op langere termjn ontkomt hij echter niet aan de keuze voor de bouw van.... kerncentrales.

Grote bedrijven vrezen dat ze volgend jaar zonder gas komen te zitten, want hun hofleverancier Gasunie heeft het bord 'Uitverkocht' op de deur geplaatst. En het is volgens stroomleverancier Nuon zo goed als zeker dat diens gasgestookte elektriciteitscentrale in Velsen in 2007 regelmatig op halve kracht zal draaien bij gebrek aan brandstofvoorraad. Die centrale levert zo'n 6 procent van alle stroom in Nederland. Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat er tekorten en, voor burgers en bedrijven, flinke prijsstijgingen zullen komen. Vergelijkbaar waarschijnlijk met de zomer van 2003 toen een hittegolf centrales dwong hun capaciteit terug te schakelen en er een acuut tekort dreigde, wat op de stroombeurs APX een ware paniekstemming veroorzaakte.

Toch blijft Laurens Jan Brinkhorst beweren dat er voorlopig geen problemen zijn met de energievoorziening in Nederland. De oudste (69 jaar) en kranigste minister binnen het huidige kabinet bewijst daarmee weer dat hij niet voor niets ook als de meest eigenwijze en optimistische bewindsman door het leven gaat. Het grootste probleem met Brinkhorst is dat hij heilig gelooft in een vrije Europese energiemarkt die niet eens op papier, laat staan in werkelijkheid bestaat. De praktijk is namelijk dat de meeste Europese landen ernaar blijven streven zelf in hun elektriciteitsbehoefte te voorzien. Nederland daarentegen is voor 15 tot 20 procent van zijn stroomverbruik afhankelijk van leveringen uit - vooral - Frankrijk, Belgie en Duitsland. Die import zal alleen maar groeien, zo erkende Brinkhorst in een brief aan de Tweede Kamer, als er in Nederland niet gauw nieuwe centrales worden bijgebouwd. Maar voorlopig beperken potentiele investeerders als Nuon, Delta, het Belgische Electrabel en de Duitse bedrijven RWE en E.on, zich tot plannenmaken. Geef ze eens ongelijk. Het Nederlandse energiebeleid blinkt uit door wispelturigheid. Het ene jaar worden er honderden miljoenen weggesmeten richting sowieso onrendabele windenergie, het andere jaar wordt die subsidiekraan alweer dichtgedraaid. Een nieuwe elektriciteitscentrale bouw je echter voor minstens dertig, veertig jaar. En aangezien er onvermijdelijk schaarste aan fossiele brandstoffen als gas en kolen ontstaat, doet Binkhorst er verstandig aan zich sterk te maken voor het enige grootschalige, tevens milieuvriendelijke alternatief: kernenergie. Vanwege schadeclaims bij eventuele rampen - hoe klein die kans ook is -zullen particuliere bedrijven zich daar wellicht niet aan wagen. Tenzij de overheid daarvoor garant wil staan. Dan kan het straks afgelopen zijn met de hypocriete import van stroom uit Belgische en Franse kerncentrales.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie