Afschaffen die AVA

Auteur: Quinty Danko | 07-03-2007

Afschaffen die AVA
Maak van de aandeelhouders- vergadering een mooie marketingshow. En laat de aandeelhouders hun stem elektronisch uitbrengen.

Hebben we net de presentaties van de jaarcijfers achter de rug, begint het circus van de aandeelhoudersvergaderingen. Stork was op 2 maart als een van de eersten aan de beurt. Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt sprak van een rustige vergadering 'die paste bij de rust die we rond de onderneming willen hebben'.

Is de AVA überhaupt de plek voor groot nieuws of discussies? Nee, meestal is het één grote poppenkast. Aandeelhouders die er echt toe doen, die praten wel één op één met het bestuur. En het gros van de aandeelhouders laat zich vertegenwoordigen door een stembureau. Wat er wordt gestemd staat dus al van te voren vast. Wat de raad van bestuur of de president commissaris nog te melden heeft op de AVA doet helemaal niet meer ter zake. Afschaffen dus. En laten bedrijven zich, zoals de commissie Frijns voorstelt , maar verantwoorden over de onderonsjes met de aandeelhouders. Als vervolgens de feiten en cijfers bijvoorbeeld op een aantal nieuwssites en in de ochtendbladern worden gepubliceerd, dan kunnen de stemmen elektronisch worden uitgebracht. Dan is de kans ook groter dat meer aandeelhouders stemmen. Dat is toch veel meer van deze tijd. Maar ik vrees dat het kabinet nog niet aan deze modernisering toe is. In het regeerakkoord is namelijk een passage opgenomen over het beloningsbeleid van de top: 'De ondernemingsraad krijgt (bij beursgenoteerde vennootschappen) een adviesrecht aan de vergadering van aandeelhouders op het voorstel van de raad van commissarissen voor het beloningsbeleid van topbestuurders.' De AVA is daarvoor zeker niet de geschikte plek. Bedrijven zouden zelf moeten kunnen uitmaken of ze de poppenkast van de AVA willen opvoeren. Zo'n bijeenkomst is natuurlijk vooral geschikt als marketinginstrument. Laat één keer per jaar zien wat een leuke dingen het bedrijf doet, hoe het met het milieu omgaat of andere zaken waar het trots op is. Maak er een show van, waar en passant voor de geïnteresseerde de jaarcijfers in vereenvoudigde vorm langskomen

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie