Airbus gered, belastingbetaler blut

Auteur: Mathijs Bouman | 18-07-2006

Airbus gered, belastingbetaler blut
Na dramatische weken van schandalen, vertragingen en dalende orderontvangst, koos de Airbus gisteren de aanval. De A350 wordt omgebouwd tot een echte concurrent van Boeings Dreamliner. Kosten: 10 miljard euro. Of de Europese belastingbetaler maar even wil betalen.

Dat de vliegtuigindustrie van subsidies en belastingvoordelen aan elkaar hangt, is al langer bekend. Maar dat Christian Streiff, de nieuwe topman van Airbus zo volstrekt zonder schaamte zijn hand op durft te houden bij de overheid, verbaast me toch. Om van de kwakkelende A350 weer een succes te maken, heeft Streiff een slordige tien miljard euro nodig. Voor de helft daarvan rekent hij op subsidie van Airbus-partners Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Alsof die niets beters met het belastinggeld kunnen doen dan een slecht geleid bedrijf op de been houden - en de langlopende ruzie met de VS over staatssteun aan de vliegtuigsector op scherp zetten.

Het meest treurige is dat Airbus de gevraagde staatsteun waarschijnlijk wel weer zal binnen harken. De eerste signalen zijn in elk geval weinig hoopgevend, want de betrokken Europese minister hebben de plannen van Airbus vrijwel direct enthousiast verwelkomd. De vliegtuigindustrie is nu eenmaal heilig in Europa. Je zou er als Nederlander bijna om lachen. Ware het niet dat ook Nederlands belastinggeld royaal naar de luchtvaartsector stroomt. Begin dit jaar nog, kondigde de inmiddels vertrokken minister van Economische Zaken, Laurens Jan Brinkhors, trots aan dat het ministerie weer 100 miljoen euro extra in het door staatsteun verpeste 'luchtvaartcluster' zal pompen. Hoeveel daarvan uiteindelijk bij Airbus terecht komt, vertelde Brinkhort niet. Maar de tekst van zijn brief doet het ergste vrezen: 'Het centrale richtpunt (...) is het MoU met Airbus over gezamenlijke kennisverwerving én de toepassing daarvan in Airbusprogramma's.'

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie